Záhrada ako z časopisu

16.05.2023
Rozhodli ste sa pre novú záhradu, alebo zvažujete rekonštrukciu staršej? Potom zrejme premýšľate nad tým, ako jej údržbu zefektívniť. Pokiaľ nepatríte k vášnivým záhradkárom, nasledujúce tipy určite oceníte.

Myslite dopredu

 
Záhrada je akýmsi predĺžením obývačky a mali by ste v nej chcieť tráviť veľa svojho voľného času. Poradíme vám teda na aké najdôležitejšie veci je potrebné myslieť.

A. Najskôr si premyslite, po akej záhrade túžite
Bude pre vás oázou relaxu plnou okrasných kvetov a jemných vôní, alebo túžite po bohatej  úrode sezónneho ovocia a zeleniny? 

B. Zvážte, koľko času ste ochotní do starostlivosti investovať
Od toho sa potom odvíja výber rastlín, stromov a kvetov. 

C. Pokúste sa odhadnúť svoje sily
Ak si vymyslíte záhradu s priveľa druhmi alebo rastlinami, ktoré sú náročné na údržbu, nemusíte ju zvládnuť. V takom prípade budete zrejme musieť využiť pomoc profesionálov.

D. Máte domáce zvieratá?
Psík vám môže starostlivo upravenú záhradku rozhrabať či inak zničiť. Pri úrode zvážte oplotenie. Čo sa týka okrasných rastlín, na skalku budete zrejme musieť zabudnúť. Ideálnejšie sú okrasné dreviny.

E. Dôležitá je aj veľkosť pozemku, dispozícia a vaše finančné možnosti.
Tento bod je rovnako dôležitý ako predošlé. Je teda nevyhnutné, zvážiť technické parametre a vaše reálne možnosti.
 
Záhrada sa môže stať akýmsi predĺžením obývačky, ktorá sa stane v teplých dňoch vašou oázou
 

Za záhradného architekta si priplatíte


Pokiaľ sa rozhodnete pre záhradného architekta, počítajte s vyššími nákladmi. Odmenou vám však bude dokonalý pohľad ako z katalógu. Navyše záhradu navrhne presne podľa vašich predstáv a tak, aby ste mali s údržbou čo najmenej práce. Projekty začínajú približne na cene 110 eur pri menších záhradách do 100m2. Pri väčšej ploche sa môžu vyšplhať aj na niekoľko tisíc eur. Ceny realizácie závisia od rozsahu prác, spravidla sa pohybujú v tisíckach eur. Väčšina architektov či firiem má prehľadný cenník, ten sa však líši aj od regiónu. Odporúčame informovať sa priamo u nich.

V začiatkoch je dobré poradiť sa so záhradným architektom, ušetrí vám to do budúcna čas aj peniaze
 

Záhradný nábytok pre dokonalý relax


Čerešničkou na torte vašej záhrady je bezpochyby záhradný nábytok. Krásne vyniknú celé sety, ale aj kreatívne nakombinované rôzne typy stoličiek a stolov. Pohodlné sú závesné siete, hojdačky, kreslá či ležadlá. Ktoré materiály sú vhodné a najmenej náročné na údržbu? Ratan je nenáročný na údržbu a vydrží aj extrémne podmienky a mráz. Nevýhodou je nízka životnosť, po čase môže zmeniť farbu, praskať alebo začať plesnivieť.  Drevo pôsobí luxusne a dokonale ladí s prírodou. Drevený nábytok má vysokú nosnosť a pri správnej údržbe vydrží celé roky. Práve starostlivosť je však jeho najväčšou nevýhodou. Vyžaduje pravidelný náter, počas uskladnenia ho zakrývajte priedušným materiálom.

Záhradný nábytok umiestnite pod prístrešok alebo do altánku, zabezpečíte mu tým vyššiu životnosť


Kov je vďačný najmä z hľadiska údržby. Na čistenie vám postačí voda a saponát, žiadna špeciálna starostlivosť nie je nutná. Nevýhody pocítite počas horúcich dní, kedy je kovový nábytok rozpálený. Plast sa vám taktiež odvďačí nenáročnou starostlivosťou. Navyše, plastový nábytok zoženiete už za pár eur a v mnohých farbách. Rátajte však s veľmi krátkou životnosťou, keďže takýto nábytok  je náchylný na prasknutie. Nevýhodou je tiež ekologická záťaž.

Drevený nábytok má vysokú nosnosť a pri správnej údržbe vydrží celé roky

FAQ

 
Je lepšie zakladať záhradu svojpomocne alebo so záhradným architektom?
Pokiaľ sa rozhodnete pre záhradného architekta, počítajte s vyššími nákladmi. Mnoho ľudí volí takzvanú „zlatú strednú cestu“. Profesionáli vám pomôžu napríklad s kotvením stromov, inštaláciou zavlažovacieho systému alebo stavbou chodníkov resp. pokládkou záhradnej dlažby na miesta, ktoré potrebujete spevniť či altánku. Sami zvládnete vyrovnať povrch, vyčistiť pozemok, osadiť obrubník, postaviť vyvýšené záhony alebo vysadiť drobné ovocie, zeleninu a trvalky. 

Koľko stojí záhradný architekt a realizácia záhrady?
Projekty začínajú približne na cene 110 eur pri menších záhradách do 100m2. Pri väčšej ploche sa môžu vyšplhať aj na niekoľko tisíc eur. Ceny realizácie závisia od rozsahu prác, spravidla sa pohybujú v tisíckach eur. 


 Aký záhradný nábytok je najlepší?
Obľúbený je drevený nábytok, ktorý má vysokú nosnosť a pri správnej údržbe vydrží celé roky. Ratan je nenáročný na údržbu a vydrží aj extrémne podmienky a mráz. Nevýhodou je nízka životnosť. Kov je vďačný, najmä z hľadiska údržby. Nevýhody pocítite počas horúcich dní, kedy je rozpálený. Plastový nábytok zoženiete už za pár eur a v mnohých farbách. Rátajte však s veľmi krátkou životnosťou. Mnoho ľudí využíva aj kombináciu rôznych materiálov, napríklad kov a drevo alebo kov a plast. 

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií