Stavba garáže: Je lepšia samostatná, vstavaná alebo prístrešok pre auto?

06.10.2020
Kedy vám treba stavebné povolenie, čo je lepšie pre vaše auto, aký spôsob parkovania bude najpohodlnejší a ktorý, naopak, najlacnejší? Na tieto otázky sme hľadali odpovede a pripravili sme šikovné porovnanie rôznych faktorov pri vstavanej garáži, samostatnej garáži a prístrešku pre auto. 

 

Vaše pohodlie

 
Čo sa týka pohodlia, jednoznačným víťazom je vstavaná garáž, ktorá je súčasťou domu. Len si to predstavte: Vonku prší a vy ste sa akurát vrátili z nákupu. Svoje auto zaparkujete pohodlne v garáži a do domu prejdete cez vnútorné dvere. Rovnako v zime nastúpite do teplého auta bez námrazy či snehu. Každá minca má však dve strany a prepojením garáže s domom riskujete vniknutie výparov a škodlivých látok do vnútorného priestoru vášho príbytku.

Dobrou voľbou je ale aj samostatne stojaca garáž. V zime taktiež oceníte ochranu pred vonkajšími vplyvmi, čo vo finále znamená pohodlie pre vás. Prístrešok pre auto dokáže pri správnom umiestnení a vystavaní bočnej steny ochrániť pred dažďom a čiastočne aj snehom či mrazom. 

 

To najlepšie pre auto

 
Na druhú stranu, ochrana pred vplyvmi počasia nemusí byť pre vozidlo vždy taká výhodná. Vlhké a studené prostredie v spojení s dažďom, snehom či posypovou soľou na kapote môžu viesť k značnému znehodnoteniu. Ak nie je garáž dostatočne vetraná a vykurovaná, auto môže podliehať korózii. 

Najväčšou výhodou garáže je, že oproti prístrešku je bezpečnejším riešením. Váš automobil ochráni pred zvedavými zrakmi či nekalými úmyslami zlodejov. A to oceníte najmä vtedy, ak vlastníte drahšie vozidlo. Dôležité je však dodať, že podstatná je aj garážová brána. Stavte na bezpečnostné zámky, prípadne doplnkový alarmový systém.


Čo sa týka pohodlia, jednoznačným víťazom je vstavaná garáž, ktorá je súčasťou domu

 

Úložný priestor

 
Mnoho ľudí časom využíva garáž hlavne ako dielňu na náradie, bicykle či sezónny nábytok. Aj vaši známi vás odhovárajú od jej výstavby a vravia, že auto v nej napokon aj tak parkovať nebudete? Pokiaľ toto riziko vezmete do úvahy vopred, podarí sa vám získať dva v jednom. Praktickým riešením je o kúsok väčšia garáž, po obvode ktorej umiestnite police a nechajte priestor, napríklad na bicykle. Dobrým a obľúbeným nápadom je prístrešok spojený s akýmsi malým záhradným domčekom na všetky veci, ktoré nemáte kam dať.

 

Financie a čas

 
Ak sa pozrieme na finančné a časové hľadisko, prístrešok jednoznačne vedie. Pre jedno auto ho zoženiete už za pár stoviek eur ako hotový produkt. Potom stačí už len montáž, ktorú zvládnete za jeden víkend. Pokiaľ sa rozhodnete pre stavbu od základu a svojpomocne, cena vie byť ešte nižšia.

Pri plnohodnotnej garáži je zriaďovacia cena podstatne vyššia. Začína na zhruba 1 500 eurách pri rozmeroch pre jedno auto a pri svojpomocnej stavbe. Vyšplhať sa však pokojne môže aj na 10-tisíc a viac eur, v závislosti od materiálu a spôsobe stavby - či sa rozhodnete pre firmu alebo to zvládnete sami.

Realizácia murovanej garáže trvá niekoľko týždňov až mesiacov. Prefabrikovaná betónová garáž vie byť vďaka betónovým dielcom hotová už do jedného mesiaca. Nevýhodou je však nutnosť prepravy žeriavom. Dobrou alternatívou je oceľová garáž s omietkou, ktorej stavba zaberie len niekoľko hodín. Výsledná cena je pritom nižšia viac ako o polovicu, v porovnaní s murovaným variantom.

 

Umiestnenie a realizácia

 
Pokiaľ uvažujete nad samostatne stojacou garážou, ideálne je umiestnenie čo najbližšie k ceste či bráne. Ak sa bude nachádzať na hranici pozemku so susedmi, je potrebné dodržať stavebný zákon. Podľa neho možno akúkoľvek stavbu umiestniť na hranici pozemku len v takom prípade, ak ňou nebude trvalo obmedzené užívanie susedného pozemku na daný účel. Dvojmetrová vzdialenosť býva zväčša optimálna a bezproblémová. 

Nevýhodou vstavanej garáže je pre mnohých plytvanie priestoru. Keď si to tak zoberiete, miesto nej by ste mohli získať ďalšiu plnohodnotnú izbu, zväčšenie kuchyne, obývačky, zimnú záhradu alebo terasu. Vstavanú garáž musíte tiež vykurovať alebo veľmi dobre zaizolovať, pretože svojou teplotou ovplyvňuje aj priliehajúce izby. Do prepojenej garáže však zavediete elektrinu jednoduchšie ako do samostatnej garáže či prístrešku.

Obľúbenou možnosťou sú napríklad podzemné garáže, ktoré šetria miesto na pozemku. Výhodou je, že zdvihnú aj celkovú trhovú hodnotu domu, a to až do 15 %. Na malé pozemky sa spravidla neodporúča stavať žiadna garáž. Aj keby bola rozlohou rovnako veľká ako prístrešok, priestor opticky zahltí a zmenší. Pri realizácii prístrešku si dobre zvážte jeho umiestnenie, aby ste mali pohodlný vjazd aj výjazd.

 

Kedy treba stavebné povolenie?

 
Nech už staviate prístrešok, betónovú, murovanú alebo montovanú garáž, budete potrebovať navštíviť stavebný úrad. Rozdiel potrebných povolení je v rozlohe vašej pripravovanej stavby. Ak zastavaná plocha nepresiahne 25m2 a výška garáže je menšia ako 5m, radí sa podľa stavebného zákona medzi drobné stavby a povolenie nepotrebujete. Vtedy postačí ohlásenie obci. Ak je rozloha väčšia, bude potrebné územné rozhodnutie a riadne stavebné povolenie.

Ak sa pozrieme na finančné a časové hľadisko, prístrešok jednoznačne vedie

 

Často kladené otázky

 

Aká garáž je najlepšia pre auto?
Garáže sú oproti prístreškom bezpečnejším riešením, pretože automobil ochránia pred zvedavými zrakmi či nekalými úmyslami zlodejov. Dôležité je však dodať, že nemenej podstatná je aj garážová brána. Stavte na bezpečnostné zámky, prípadne doplnkový alarmový systém. Pozor však na zlé vetranie či nedostatočné vykurovanie - auto môže vo vlhkom prostredí a pod vplyvom snehu, dažďa či posypovej soli podliehať rýchlejšej korózii.

Koľko stojí výstavba garáže alebo prístrešku?
Prístrešok pre jedno auto zoženiete už za pár stovák eur ako hotový produkt. Pokiaľ sa rozhodnete pre stavbu od základu a svojpomocne, cena vie byť ešte nižšia. Pri plnohodnotnej garáži cena začína na 1 500 eurách pri rozmeroch pre jedno auto a pri svojpomocnej stavbe. Vyšplhať sa však pokojne môže aj na 10-tisíc a viac eur, v závislosti od materiálu a spôsobe stavby - či sa rozhodnete pre firmu alebo to zvládnete sami. Dobrou alternatívou je oceľová garáž s omietkou, ktorá je oproti murovanej lacnejšia zhruba o polovicu.

Ako dlho trvá výstavba garáže alebo prístrešku?
Montáž či stavbu prístrešku pre auto zvládnete aj za jeden víkend. Realizácia murovanej garáže trvá niekoľko týždňov až mesiacov. Prefabrikovaná betónová garáž vie byť vďaka betónovým dielcom hotová už do zhruba jedného mesiaca. Nevýhodou je však nutnosť prepravy žeriavom. Oceľová garáž s omietkou zaberie len niekoľko hodín. 

Kde postaviť garáž?
Pri realizácii prístrešku si dobre zvážte jeho umiestnenie, aby ste mali pohodlný vjazd aj výjazd. Obľúbenou možnosťou sú napríklad podzemné garáže, ktoré šetria miesto na pozemku. Výhodou je, že zdvihnú aj hodnotu domu, a to až o 15 %. Pokiaľ uvažujete nad samostatne stojacou garážou, ideálne je umiestnenie čo najbližšie k ceste či bráne. Ak sa bude nachádzať na hranici pozemku so susedmi, je potrebné dodržať stavebný zákon. Podľa neho možno akúkoľvek stavbu umiestniť na hranici pozemku len v takom prípade, ak ňou nebude trvalo obmedzené užívanie susedného pozemku na daný účel. Dvojmetrová vzdialenosť býva zväčša optimálna a bezproblémová. 

Kedy treba stavebné povolenie pri stavbe garáže či prístrešku pre auto?
Ak zastavaná plocha nepresiahne 25m2 a výška garáže je menšia ako 5m, radí sa podľa stavebného zákona medzi drobné stavby a povolenie nepotrebujete. Postačí ohlásenie obci. Ak je rozloha väčšia, bude potrebné územné rozhodnutie a stavebné povolenie.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií