Predať nehnuteľnosť? Kedy je najvhodnejší čas?

29.01.2024
Ak ste sa rozhodli predať svoju nehnuteľnosť, možno je práve najvyšší čas. Na predaj nehnuteľnosti pôsobí viacero faktorov avšak, aj v tejto kategórii obchodu rozlišujeme hlavnú aj nízku sezónu. Kedy sa predaj oplatí najviac? Pokiaľ chcete profitovať čo najefektívnejšie, pomôžu vám naše rady. 

 

Kedy je najlepšie obdobie?

 
Všeobecne z praxe poznáme dve top sezóny, kedy je najlepšie začať s predajom nehnuteľnosti. Sú nimi jar a jeseň. Vtedy sa totiž stretne najviac faktorov pozitívne ovplyvňujúcich záujem kupujúcich. Preberme si však spoločne všetky štyri ročné obdobia a ich jednotlivé parametre.

Jar

V rámci jarného obdobia je ideálnym mesiacom marec. Marec favorizujú aj štatistiky, podľa prieskumu Rightmove sa vtedy nehnuteľnosti predávajú najrýchlejšie. Vhodná je však celá sezóna, a teda aj mesiace apríl a máj. Pozor však na termín veľkonočných sviatkov. Záujem vtedy na pár dní prirodzene klesá. Najväčšie výhody predaja na jar:
  • Príjemné počasie, ktoré láka záujemcov k obhliadkam (ani príliš teplo, ani zima)
  • Kvitnúce záhrady (oceníte zvlášť pri predaji domu alebo bytu s predzáhradkou)
  • Trh je najnasýtenejší (nevýhodou je ale vysoká konkurencia)
  • Skrátka mnoho podnetov, ktoré prebúdzajú po vianočných sviatkoch a dlhšej odmlke k životu
 

Leto

Najlepším letným mesiacom na predaj nehnuteľnosti je jún. So stúpajúcimi teplotami však klesá aj dopyt. Júl môže byť za priaznivých okolností vhodný, avšak v tomto čase treba počítať s dovolenkovým obdobím. Predaju teda neprospieva fakt, že v plnom prúde sú aj letné prázdniny. Ľudia majú iné záujmy a užívajú si teplé počasie. Pokiaľ ste nútení predávať v lete, pokúste sa umiestniť svoju ponuku na trh najneskôr v júni alebo začiatkom júla. Najvýhodnejšie na predaj domov a chát je letné a jarné obdobie (kvôli rozkvitnutým a zeleným záhradám).
 

Jeseň

Po lete však opäť prichádza váš čas. Ak chcete predávať čo najvýhodnejšie, stavte na koniec septembra, či október. Najslabší je november. Záujemcovia sa už v tomto mesiaci pomaly pripravujú na zimu spojenú s oslavami a ich dopyt prirodzene klesá. Sústreďujú sa na iné aktivity alebo rátajú výdavky na vianočné sviatky a Silvester. Pokiaľ sa rozhodnete pre jesenné obdobie, dbajte o to, aby ste nehnuteľnosť umiestnili na trh najneskôr koncom septembra. Ohľad je treba brať aj na fotografie a prezenátciu nehnuteľnosti - september a október sú posledné mesiace v roku, kedy vaša nehnuteľnosti vynikne aj na fotkách. Týka sa to predovšetkým o domov, chát a pozemkov.
 

Zima

Pokiaľ predávate, decembru sa sa skôr snažte vyhnúť. Trh sa totiž začína prebúdzať až konom januára. Najhorším obdobím na predaj sú Vianoce, a to z pochopiteľných dôvodov. Ako sme už spomínali vyššie, ľudia oslavujú sviatky a príchod nového roka a kúpa bytu či domu je na posledných priečkach ich záujmu. Avšak, pokiaľ stojíte na druhej strane rieky a vystupujete na trhu ako kupujúci, môžete toto obdobie využiť vo svoj prospech. Predajcovia a realitní makléri sú práve v decembri často naklonení vyjednávaniu o cene. Svoju vysnívanú nehnuteľnosť tak môžete získať naozaj výhodne. Každá minca má však dve strany, a vy ako predávajúci, môžete so svojou nehnuteľnosťou práve v zime zahviezdiť a predať lepšie. Zimné obdobie je najvýhodnejšie na predaj bytov.

 

Porovnanie rôznych typov nehnuteľností

 
Zhrnuli sme si základné parametre jednotlivých ročných období a ich výhod či nevýhod na predaj nehnuteľnosti. Nič však nie je čierno-biele. Predávate menší byt, väčší byt alebo dom? Aj tu platia iné pravidlá pre každý typ.

1 až 2-izbový byt: Zväčša ich kupujú prvokupujúci alebo mladé páry. Často sa po Vianociach, kedy vznikne viac času na premýšľanie, rozhodnú, že chcú ísť spolu "do nového". O nehnuteľnosti sa preto najviac zaujímajú prirodzene v januári a februári - ihneď po sviatkoch.

3 až 4-izbový byt alebo dom: Záujemcovia bývajú rodiny alebo páry, ktoré rodinu plánujú. Vo väčšine prípadov ide už o ich druhú nehnuteľnosť, a teda konajú rozvážnejšie. Všeobecne sa vyhýbajú kúpe počas sviatkov či prázdnin.

Po lete opäť prichádza čas na výhodnejší predaj, stavte jesenné obdobie

 

 

Tipy na rýchlejší a výhodnejší predaj

 
Zvýšenie hodnoty nehnuteľnosti 
Hodnotu predávaného bytu alebo domu môžete navýšiť aj o niekoľko desiatok percent či desiatky tisíc eur. Očami kupujúcich rastie cena nehnuteľnosti v dvoch rovinách, po právnej a po vizuálnej stránke. Po právnej stránke ide o skutkový stav nehnuteľnosti - cena rastie, ak nenesie ťarchu, pozemok je vysporiadaný alebo je nehnuteľnosť v dobrej dostupnosti a občianskej vybavenosti. Po vizuálnej stránke je to dôsledná príprava nehnuteľnosti na fotenie a obhliadky.

 

Realitná kancelária alebo priamy predaj?

 
Predaj nehnuteľnosti predstavuje pre mnohých najväčšie finančné rozhodnutie ich života. Je preto na mieste uvažovať nad rôznymi možnosťami. Medzi ľuďmi, ktorí nemajú predošlú skúsenosť s predajom, často prevláda názor, že realitná kancelária je luxus a k predaju bytu či domu ju nepotrebujú. Nie je však obchod ako obchod.
 
Predaj „na vlastnú päsť“ so sebou totiž prináša niekoľko rizík, ktoré sa oplatí poznať:
  • Je prirodzené, že k nehnuteľnosti má väčšina vlastníkov určitý citový vzťah. Dedičstvo po rodičoch alebo spomienky na určitú etapu života bývajú najčastejšími dôvodmi. Emócie by však mali ísť bokom. Ak sa nimi necháte zvalcovať, nehnuteľnosť môžete predať pod cenu, alebo ju budete držať na trhu pridlho.
  • Druhá vec je pozícia na trhu. Ako jednotlivcovi sa vám nikdy nepodarí dostať svoju nehnuteľnosť medzi tak široké spektrum ľudí ako realitnému agentovi. Viac očí rovná sa viac príležitostí na predaj. A vyšší dopyt sa môže odraziť aj vyššou cenou a nájdením toho pravého majiteľa v pravý čas.
  • Často sa tiež stáva, že majitelia si v hlave vytvoria jasnú cenovú predstavu a za žiadnych okolností z nej nechcú spustiť. Vyjednávanie je však v tomto prípade na mieste. Realitný trh je živý organizmus a pokiaľ nemáte roky skúseností, len ťažko mu úplne porozumiete. V dôsledku toho môžete prísť o dobrú ponuku.
  • V neposlednom rade je potrebné myslieť na právne záležitosti - zmluvy, prepisy, splnomocnenia a množstvo iných papierovačiek. Ste na to pripravení? Poznáte spoľahlivého právnika? Viete, koľko vás to bude stáť? Dobrá realitná kancelária tieto veci vybaví za vás.
  • A na záver azda najpodstatnejší vzorec, ktorý často rozhoduje: čas verzus peniaze. Nafotenie nehnuteľnosti, zadanie inzerátov, odpovedanie na e-maily a komunikácia so záujemcami, aktualizácia ponuky, sledovanie konkurenčných nehnuteľností, správna cenová politika, nekonečné obhliadky aj vyjednávanie. Týmto aktivitám sa realitní agenti venujú na plný úväzok. Dobre si preto zvážte, či to organizačne zvládnete, a či vám to vo finále stojí za "ušetrenú províziu". 
 
Pokiaľ chcete predať svoju nehnuteľnosť naozaj výhodne a čo najlepšie, obráťte sa na profesionála. V realitnej kancelárii DO DOMČEKA vám ponúkneme bezkonkurenčný prístup odborníkov s dlhoročnou praxou a osobitým prístupom ku každému bytu, domu, stavbe či pozemku. Hovoria o tom aj skúsenosti našich zákazníkov.


"Home staging" ponúka novému majiteľovi inšpiráciu a lepšiu predstavu o novom domove

FAQ:

 
Kedy je najlepšie obdobie na predaj nehnuteľnosti?
Všeobecne poznáme dve hlavné sezóny, kedy je najlepšie začať s predajom nehnuteľnosti. Sú nimi jar a jeseň. V rámci jarného obdobia je ideálnym mesiacom marec. Najvhodnejšie je poradiť sa s odborníkom o predaji už pár týždňov pred začatím sezóny, aby ste nič nepremeškali, prípadne stihli nehnuteľnosť pripraviť na predaj. Marec favorizujú aj štatistiky, podľa prieskumu Rightmove sa vtedy nehnuteľnosti predávajú najrýchlejšie. Pozor však na termín veľkonočných sviatkov. Záujem vtedy prirodzene klesá. 

Ako predať nehnuteľnosť rýchlejšie a výhodnejšie?
Hodnotu predávaného bytu alebo domu môžete navýšiť aj o niekoľko desiatok percent či tisícky, niekedy až desiatky tisíc eur. Ak je pozemok vysporiadaný, nehnuteľnosť nenesie ťarchu alebo je v dobrej dostupnosti a občianskej vybavenosti, cena rastie. Na západe sa popularite teší aj „home staging“, ponúka budúcemu majiteľovi lepšiu predstavu o novom domove a je inšpiráciou, trhovú cenu zvyšuje až o 6%.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií