Vonkajšie osvetlenie terasy a záhrady

30.08.2021

Pokiaľ chcete v okolí vášho domu vyčarovať bezchybnú atmosféru, stavte kartu na správne osvetlenie. Práve to dokáže vyčarovať vášmu prostrediu stav dokonalosti, a naopak bez neho môže váš dom v noci celkom zaniknúť.

Osvetlenie terasy je v prvom rade doplnkom oživujúcim okolie domu, a tak musíte po celý čas myslieť na ich vzájomný súlad. Pokiaľ ste počas stavby volili skôr prvky minimalizmu, aj vaša terasa by mala mať rovnaký charakter. Najvhodnejšou variantou je v tomto prípade jednoduché nenápadné osvetlenie, ktoré šikovne umiestnite a je nenáročné na udržiavanie. Ak ste naopak stavili na pompézny štýl, výber svetiel by ho mal taktiež dokonalo dopĺňať. Spájanie kontrastných materiálov a farieb samozrejme nevylučujeme. Existujú však isté pravidlá, ktoré pomáhajú vytvoriť rovnováhu jednotlivých prvkov.

Poďme sa teda spolu pozrieť na to, aké typy osvetlenia sú pre vás najlepším riešením.

 

Na čo myslieť pri výbere osvetlenia exteriéru?

 
  1. Ešte pred samotnou realizáciou si pripravte detailný plán finálneho vizuálu exteriéru. Vďaka nemu nebudete kupovať zbytočne veľké množstvo svietidiel, ktoré by sa navzájom bili.

  2. Najskôr uprednostnite prirodzené svetlo získané zo slnečných lúčov a mesačného svitu. To umelo vytvorené je len estetickým doplnkom spĺňajúcim funkčný účel. Nezabúdajte tiež na pouličné osvetlenie, ktoré už samé o sebe dokáže prežiariť vašu terasu či záhradu.

  3. Výber osvetlenia prispôsobte zámeru, kvôli ktorému ho kupujete. Môže ísť o oživenie okolia, no taktiež môžete chcieť niečo zvýrazniť či zakryť. Všetky tieto atribúty si treba pred samotnou kúpou dobre premyslieť.

  4. Ak nie je vaša terasa či záhrada krytá prístreškom či strechou, kupujte v prvom rade produkty odolné voči nepriaznivému počasiu. Vyberajte si skôr svietidlá zo skla, kovu, či polykarbonátu. Na tento bod myslite bez ohľadu na to, či bude osvetlenie umiestnené pri vode.

 

Osvetlenie terasy

 

Terasa pri dome je typickým miestom relaxu a spolu so správnym svetlom sa stane hotovou oázou pokoja. Rozhodujte sa preto rozumne a nič nenechajte na náhodu. Myslieť treba do budúcna a ekonomicky, aby ste nezvolili kúsky, ktoré vás o pár rokov môžu omrzieť.

Terasa pri dome je typickým miestom relaxu a spolu so správnym svetlom sa stane hotovou oázou pokoja

 

Pred konečným rozhodnutím si teda detailne obzrite celý exteriér, ktorý chcete osvetliť. Dôležitými faktormi sú veľkosť terasy a dizajn. Ak máte menšiu útulnú terasku, potrebujete skôr malé svietidlá. Odporúčame bodové svetlá zabudované či zapustené do stropu. Pre komornejšiu atmosféru sa zamerajte na závesné svietidlá. Takisto stačí obmedziť množstvo na pár kusov. Vhodnými sú taktiež petrolejové lampy, ktoré zaplavia chladný priestor pocitom domova. Spolu s dobrou knihou dokážu priniesť na vašu terasu malý kúsok histórie. Túto variantu však odporúčame čisto na malé nenápadné terasy.

Pokiaľ však plánujete osvetlenie veľkej plochy, ideálnym riešením je kombinácia stropné svietidlá -  stojatá lampa. Možností však máte neobmedzene a samotná voľba je len a len na vás.

 

Neuskromňujte sa

Ak chcete spojiť pekné s príjemným i príjemné s užitočným, najlepšou voľbou sú vonkajšie vykurovacie telesá. Vďaka nim už posedenie pri víne nebude len letnou záležitosťou.

Ďalšími osvetleniami spájajúcimi viacero benefitov dokopy sú svetlá do záhrady so senzorom či lapače hmyzu, ktoré ukľudnia všetkých odporcov pavúkov a komárov. Variantou senzoru môže byť tiež svetelný snímač.

Pre akúkoľvek možnosť sa rozhodnete, vždy myslite v prvom rade na svoje vlastné pohodlie. Terasa má byť miestom oddychu a relaxu, a tak prispôsobte výber svetla práve vašim záujmom. Ak radi čítate, zvoľte veľké podlahové lampy s ohýbateľným nadstavcom. Ak si naopak túžite vychutnávať pokojný večer pri víne, vhodnejšia bude solárna lucerna vyžarujúca tlmené svetlo, ktoré vás nebude rušiť.

 

Kúpili ste svetlo s prílišným svietením?

Správnym produktom pre vás bude exteriérové tienidlo na lampu či luster, s ktorým dosiahnete intenzitu žiarenia presne podľa vašich predstáv. Obľúbenou variantou je vonkajšie textilné tienidlo, či dekoračné plastové tienidlo.

 

Náš tip: Pre čo najprirodzenejšie získané svetlo si zakúpte kovové ohnisko. Spolu s ním vytvoríte útulný exteriér, ktorý nebudete chcieť opustiť. Toto osvetlenie zároveň spĺňa funkčný účel ohrevu. Čerešničkou na torte môžu byť tiež dizajnové svietniky.

Čerešničkou vonkajšieho osvetlenia môžu byť tiež dizajnové svietniky

 

Osvetlenie záhrady

 

Pri svetlách na záhradu sa zamerajte na zvýraznenie okrasných predmetov, kvetín, či sôch. Veľmi populárnymi sú v tomto prípade vonkajšie reflektory, ktoré zamerajú pozornosť presne tam, kam požadujete. Uhol svietenia si nastavujete sami na základe vlastných preferencií. Vďaka tomu viete zakryť neupravené miesta, či naopak vyzdvihnúť kvetinové sady a záhony. Inou možnosťou sú záhradné lampy, ktoré osvetľujú celý priestor navôkol, no intenzita žiarenia môže byť naopak menšia. Pri danom type ide o menej nápadnú verziu svietidla.

Ak chcete osvetliť chodník okolo záhrady či terasy, navrhujeme LED solárne lampy, ktoré nielenže dobre vyzerajú, no ešte aj šetria životné prostredie.

Pokiaľ zároveň vedú z vášho domu na dvor schody, nezabudnite ich taktiež osvetliť. Do exteriéru uprednostnite nástenné schodiskové svietidlo pred LED pásmy. Tie odporúčame zvoliť skôr do vnútorných priestorov. Výnimkou môže byť práve schodisko nachádzajúce sa pri vode (bazéne, jazierku). Vtedy sú vodotesné LED pásy dokonalým riešením.

Čo sa týka svetidla do záhrady, nie je to úplne must-have v každej domácnosti. V niektorých prípadoch môže ísť len o príležitostné zdobenie na oslavu, svadbu, či večierok. Ak sa táto možnosť týka práve vás, skúste byť kreatívni a namiesto ťažko prenosných svietidiel použite svetelné dekoračné reťazce. Tie môžete kedykoľvek odpratať na povalu a vytiahnuť iba v prípade potreby. Zároveň sa nad ich umiestnením nemusíte dlho zamýšľať, keďže môžu byť rovnako zavesené na stromoch, ako voľne položené na zemi okolo stola či lavičky. Atmosféru dokonalo dotvoria lampióny či svetelná lucerna.

 

Náš tip: Ak riešite vonkajšie osvetlenie, myslite tiež na príjazdovú cestu k vášmu domu. Odporúčame zvoliť LED nájazdové svietidlá.

 

LED solárne lampy, ktoré nielenže dobre vyzerajú, no ešte aj šetria životné prostredie

 

Osvetlení je na trhu skutočne veľké množstvo a koniec-koncov je len na vašich vlastných preferenciách, pre aké sa rozhodnete. Myslite však na základné pravidlo “menej je viac” a pokúste sa to s umelým svetlom nepreháňať. Nakúpte len toľko, koľko je nevyhnutné a nechajte tiež vyniknúť prirodzený svetelný zdroj. Nie je predsa nutné osvetliť komplet celý exteriér, tmavé plochy sa môžu nápadito striedať s tými svetlými.

Chápeme však, že voľba nemusí byť vždy jednoduchá, keďže nekupujete produkty na jeden rok. Ak sa teda na základe výberu v obchodoch a na webových stránkach neviete stále rozhodnúť, inšpirujte sa fotkami z internetu, či si vytvorte vlastný návrh v dizajnovej mobilnej aplikácii. Vždy je predsa lepšie dlhšie popremýšľať ako zle nakúpiť a ľutovať.

 

Často kladené otázky:

 
Aké osvetlenie záhrady zvoliť na špeciálnu udalosť?
Ak máte na dvore veľa stromov, zapojte svoju fantáziu a vyskúšajte vonkajšie dekoračné reťaze. Vďaka nim bude vaša oslava na záhrade vyzerať ako z hollywoodskeho filmu.
 
LED či klasické žiarovky?
Vo všetkých smeroch vyhráva LED osvetlenie. Na začiatku usporíte náklady na energie, zároveň však môžete rátať s oveľa dlhšou životnosťou. Ak ste zástancom ekologického správania, poteší vás aj fakt, že LED svietidlá majú najnižšie emisie CO2 zo všetkých druhov svietidiel.
 
Ako osvetliť chodník na záhrade?
Obľúbenou variantou sú LED solárne lampy spájajúce funknčnosť a ekológiu dokopy. Pre zvýraznenie okrasných záhonov zvoľte naopak svetelné reflektory do exteriéru.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií