Kam za kultúrou a oddychom v Banskej Bystrici? Najobľúbenejšie miesta na letný relax.

24.08.2023

Piknikový kôš, deka voňajúca od čerstvo pokosenej trávy, teplý vánok plný bezstarostného smiechu, hudby, západov slnka, či možnosti na nové športové alebo kultúrne zážitky. Jednoducho chvíle, kedy je človek viac než inokedy odhodlaný spoznávať nové miesta. Načerpať inšpiráciu, zoznámiť sa s novými ľuďmi a zažiť niečo nové. V takýchto momentoch vidíme aj dávno známe miesta pod krajším uhlom. Banská Bystrica ich má naozaj neúrekom, no my sme vám v tejto časti série pripravení predstaviť tie najobľúbenejšie. Niektoré z nich vám budú viac než známe, ostatné naopak budú sviežou inšpiráciou. Ak však nie ste v srdci Slovenska ešte celkom okukaní, pochádzate skôr z okolia alebo ste sa do niektorej z mestských častí čerstvo nasťahovali, tento článok vám poskytne odpoveď na otázku, prečo všetci toto mesto tak milujú. Našim cieľom je ukázať vám čo najkvalitnejšie miesta, ktoré si môžete v lete vychutnať do sýtosti. Poukázať na lokality a štvrte, ktoré sú z hľadiska kvality bývania tie lukratívnejšie, a aj keď nebývate v ich bezprostrednej blízkosti, oplatí sa sem „zablúdiť.“ Vezmite si do ruky misku nakrájaného čerstvého ovocia, vyložte nohy a poďme na to.

 

Mestský park Banská Bystrica

 

Začneme absolútnou legendou v rámci bystrických parkov jestvujúcou už viac ako 150 rokov. Prvým poznávacím znakom je jednoznačne dlhoveký altánok umiestnený v jeho centre. Ak vyhľadávate idylické miesto, kde si so svojou polovičkou vychutnáte romantiku pod nočnou letnou oblohou, mestský park vás zaručene nesklame. Unikátnu atmosféru dotvára vysoká alej stromov lemujúca cestičku k altánku. Zaujímavosťou tohto miesta je dlhoročné úsilie mesta o rekonštrukciu parku, ktorá sa kvôli neustálym komplikáciám stále odsúva.

Neďaleko parku sa nachádza nákupné stredisko Europa, centrum mesta a tiež prípoj na diaľnicu. Ak sa teda zamýšľate nad sťahovaním sa do tejto lokality, blízkosť podstatných bodov v rámci Banskej Bystrice pre vás môže byť výhodou.

Mestský park Banská BystricaMestský park Banská Bystrica

 

Park a Pamätník SNP

 

Jednoznačne hovoríme o jednom z najobľúbenejších miest na prechádzky v Banskej Bystrici. Ak patríte medzi psíčkarov, ktorí si so svojimi miláčikmi aj radi zašportujú, park pod pamätníkom SNP si doslova zamilujete. Nachádza sa tu taktiež betónová dráha pre korčuliarov vybudovaná v roku 2017, pred slávnostným 75. výročím SNP.  Mamičky sa zase potešia detskému ihrisku nachádzajúcemu sa hneď vedľa parku. A keď sa tu už zastavíte na letný oddych, vychutnajte si majestátny pohľad na pamätník SNP postavený v roku 1969. Je dielom architekta Dušana Kuzmu. Okrem toho, že táto fenomenálna stavba doslova vyráža dych, skrýva vo svojom vnútri historické múzeum Slovenského národného povstania založené v roku 1955 a Filmový klub v Múzeu SNP. Ak budete v tejto lokalite a prepadne vás nečakaný hlad alebo mlsnosť, v blízkosti parku nájdete vegetariánsku reštauráciu, zmrzlinu, či burgráreň.

Na svoje si v tejto lokalite prídu nielen „tí z centra“, ale aj obyvatelia z Hronského predmestia  a Sídliska (obľúbené ulice Trieda SNP a 29.augusta), ktorí sa do parku dostanú pešo za pár minút.

Múzeum Slovenského národného povstaniaPark a Pamätník SNP

Piknik na starej tržnici

 

Prvá písomná zmienka o mestskej tržnici v Banskej Bystrici je z roku 1481. K oficiálnej obnove došlo až o 500 rokov neskôr, a dnes sa teší ďalšej úspešnej renovácii z tohto roku. Jej návštevníci sa počas horúcich letných dní môžu tešiť nie len na šťavnaté produkty od domácich pestovateľov, ale najmä na rozmanitú možnosť využitia tohto priestoru. Tradičnými podujatiami na tomto mieste sú župné trhy, „piknikovice“, letné posedenia, organizovanie koncertov lokálnych umelcov a mnoho iného. Otváracie hodiny na starej tržnici sú od 8:00 - 17:30 od pondelka do soboty.

Táto lokalita je žiadaná aj z pohľadu realít, noví obyvatelia najviac ocenia ulice ako Bakossova, Lazovná, Horná, Komenského, Jána Kollára, či Skuteckého. Výhodou je absolútna blízkosť centra a všetkých úradov, pripraviť sa však treba na ruch mesta a rezidentné parkovanie.

Stará Tržnica Banská BystricaStará tržnica Banská Bystrica

Hvezdáreň na Vartovke - Mestský lesopark - Urpín

 

Pôvodne známa ako Ľudová hvezdáreň fungujúca s vlastnoručne vyrobeným ďalekohľadom sa po 10 rokoch od svojho otvorenia v roku 1961 stala Krajskou hvezdárňou. Zavďačiť sa môžeme skupinke motivovaných mladých vedcov pod vedením fyzika a astronóma Karola Zengera. V dnešnej dobe už Hvezdáreň na Vartovke považujeme za súčasť slávneho planetária nachádzajúceho sa v Žiari nad Hronom. Dostanete sa k nej po Náučnom chodníku Serpentíny Urpín a pokračovaním po modrej značke. Cestu si v tomto prípade môžete spojiť aj s opekačkou. A keď už pôjdete hore kopcom, vychutnajte si tiež jedinečný výhľad na Banskú Bystricu.

Cestu a oddych na hvezdáreň si môžu v rámci celodňového výletu užiť všetci tí, ktorí sú pripravení na fyzickú aktivitu, bez ohľadu na to, z akej časti mesta sú.

 

Náučný chodník Pod Rybou

 

Dokonalé ticho, naokolo samá zeleň, romantické lavičky pri vode. Aj takto by sme mohli opísať Náučný chodník nachádzajúci sa pri Mičinskej ceste. Na svoje si prídu tiež rybári, ktorí s obľubou bývalé slepé rameno Hrona (dnes už rybník) navštevujú. Chodník je dlhý 300 metrov, a tak o ňom môžeme hovoriť ako o mieste vhodnom na nenáročnú večernú prechádzku.

Výhodou tejto lokality nie je len spomínaný rybník, či rozmanitosť náučných chodníkov. Lokalita Uhlisko je pokojnou časťou mesta, ktorá je obľúbená práve kvôli menšej hustote obyvateľstva.

 

Skuteckého vila a záhrada

 

Táto národná kultúrna pamiatka známa tiež ako „Vila s areálom“ sa považuje za poslednú mestskú záhradu v centre Banskej Bystrice a tiež jej širokom okolí. V tejto záhrade môžete nielen relaxovať a vychutnávať si slnečné lúče, no tiež vstúpiť priamo do vily jedinečného celosvetovo známeho maliara Dominika Skuteckého. Jej priestory poskytujú návštevníkom prehliadku stálej expozície zachytávajúcej maliarov hlboký vzťah k talianskemu umeniu. Zelená oáza záhrady ponúka v zastavanom centre mesta jedinečný uhol pohľadu na relax. Galéria je otvorená celý pracovný týždeň od 8:00 do 17:00. V záhrade si po novom užijete aj predstavenia pre Bábkového divadla na Rázcestí.

Nachádza sa na rozmedzí priameho centra a Námestia Ľudovíta Štúra. Najbližšie to majú obyvatelia ulíc Horná, Robotnícka, Skuteckého a Kukučínova.

Vila Dominika Skuteckého - Stredoslovenská galériaSkuteckého vila a záhrada

Letné kino na amfiteátri

 

Toto miesto si najviac užijete cez letné mesiace. Skvelá hudba, filmy, zábava, letná pohoda. Na banskobystrickom amfiteátri to skutočne celé leto žije. Nabitý program vám ponúka možnosť vybrať si to pravé orechové pre vás - či už chcete zažiť kino pod hviezdami so svojou milovanou osobou alebo sa do sýtosti vyblázniť na folklórnej muzike, či zábave pre deti. Aktuálny program nájdete na webovej stránke mesta Banská Bystrica.

Amfiteáter je polohovo najbližšie ulici Tajovského, Lazovnej a pár minút to majú aj rezidenti Belvederu, či Laskomerskej. V prípade, že ste amfiteáter ešte nezažili na vlastnej koži, nemusíte za každú cenu štartovať auto. Dopraviť sa tam môžete z každej časti mesta aj s MHD na Strieborné námestie, odtiaľ je to len pár minút pešo.

 

Záhrada - Centrum nezávislej kultúry

 

V tomto prípade nemyslíme záhradný park so zelenou trávou a s tieňom stromov. Reč je o centre nezávislej kultúry nachádzajúcom sa v nenápadnej uličke na Námestí SNP. Toto miesto jednoznačne nie je pre každého, skôr si ho obľúbia milovníci alternatívnej hudby, filmu, umenia, tanca, či literatúry alebo rodiny s deťmi, ktoré sa chcú v rámci zábavy dozvedieť aj niečo o súčasnom umení a kultúre. Každopádne však hovoríme o mieste plnom fantázie a kreativity, ktoré sa postupne z neformálneho zoskupenia prebojovalo až na neziskovú organizáciu. Počas leta sa v záhrade organizuje obrovské množstvo koncertov, divadiel, prednášok, diskusií, vystúpení, či prehliadok súčasnej umeleckej tvorby. Zároveň však sem môžete prísť na dobrú kávu a koláčik. Záhrada je pre verejnosť otvorená každý deň.

Do Záhrady to majú na skok obyvatelia Fortničky, ulice Lazovnej a blízkeho centra. Zastávka MHD na Striebornom námestí, ktorá je vzdialená na pár minút, umožní návštevu ľudom z celého mesta.

Záhrada - Centrum nezávislej kultúry, n.o.Záhrada - Centrum nezávislej kultúry

Pumptrack Laskomer

 

Zarytí milovníci cyklistiky Laskomerskú dolinu zaručene dobre poznajú. Ak ste však v Banskej Bystrici nový, máte radi adrenalín a jazda na bicykli je vaša vášeň, určite si do tejto doliny naplánujte výlet. Na výber máte 4 trasy, z toho je jedna výstupová. Obtiažnosť si zvolíte na základe vašej kondície a ako bonus budete mať jedinečný výhľad na Veľkú Fatru. Pokiaľ vás baví nielen rýchla jazda na bicykli no zároveň skúšanie rôznych trikov, k dispozícii máte tiež Pumptrackovú dráhu vybudovanú z futbalového ihriska.

Pravidelnými návštevníkmi budú okrem milovníkov jazdy aj obyvatelia mestskej časti Podlavice, či Laskomeru, ktorí majú dráhy „z domu“ najbližšie.

 

FAQ

 
Aké sú najobľúbenejšie kultúrne miesta v Banskej Bystirci?
Múzeum SNP je nielen najvýznamnejšou stavbou, ale aj miestom, kde sa stretávajú milovníci histórie, kultúry a filmu. O niečo alternatívnejšou voľbou je centrum nezávislej kultúry Záhrada, kde si prídu na svoje mladí, rodiny s deťmi a každý, kto preferuje novú kultúru a progresívne myslenie. Za voľnejšiu zábavou a filmom najmä v letných dňoch smerujú kroky bystričanov do Letného kina na amfiteátri.
 
Kam za outdoorovým športom a pohybom v meste Banská Bystrica?
V teplých ale aj chladnejších mesiacoch je najobľúbenejším strediskom pohybu park pod pamätníkom SNP. Bežecká dráha, detské ihrisko a priestranná trávnatá plocha prinášajú rôzne využitia a je to len na vašej fantázií. Letná joga, frisbee, nočný beh, či ranné korčuľovanie sú na tomto mieste ideálnou voľbou trávenia voľného času. Ak pri športe hľadáte adrenalín, na svoje si prídete na pumptrackovej dráhe v Laskomeri. Na relax pri vode nemusíte chodiť ďaleko od mesta. Náučný chodník Pod Rybou vám umožní pokojnú prechádzku, piknik pri vode, či oddych pre rybárov.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií