Koľko stojí nová kuchyňa? Kuchynská linka a kvalitné spotrebiče sú základom každej domácnosti

06.09.2023

Kuchyňa je miestom, ktoré spája všetkých blízkych dohromady. Je srdcom vášho domova, kde varíte pre svojich milovaných a svoju rodinu, no tiež miestom, kde si všetci spolu sadnete, socializujete sa. Vychutnávate si zdravé raňajky so svojimi deťmi, či skvelé jedlo s dobrým vínom pri večeri s priateľmi. Zväčša to tam rozvoniava pestrosťou, hrajúcou na vaše chuťové poháriky. Je však tiež zároveň miestnosťou, ktorá je najviac využívaná a musí teda okrem estetickosti napĺňať aj praktické parametre. Dizajnovanie kuchyne je jednou z najťažších úloh pri zariaďovaní, no akonáhle jej budete venovať svoju plnú pozornosť, nasledujúce roky si budete za svoju snahu spätne ďakovať. Jej plánovanie by sme tiež mohli prirovnať ku skladaniu lega. Ide totižto o dekorovanie a modelovanie jednotlivých kúskov do jednej veľkej skladačky. V tomto článku sa dozviete viac o najvyhľadávanejších typoch kuchyne, kedy zvoliť aký kuchynský spotrebič, no aj cenovú škálu, na ktorú by ste sa mali pripraviť. Začnime ale pekne poporiadku.

 

Prvé kroky pred realizáciou kuchyne

Postup inštalácie novej kuchyne sa líši od stavu, v ktorom ju začnete riešiť. Jednoznačne sa však pripravte na meranie priestoru. Od neho sa bude odvíjať tvar kuchynskej linky. Obľúbenými sú napríklad kuchyňa v tvare L (alebo inak rohová kuchynská linka), voľne stojaca (nazývaná tiež kuchynský ostrovček), či rovná linka hodiaca sa do malého priestoru (známa tiež ako kuchynský blok). Samotná vizualizácia prichádza na rad až po zapísaní hlavných parametrov miestnosti:

  • celkový rozmer (m2) kuchyne,
  • prívod vody,
  • miesto na zástrčky,
  • priestor pre kuchynské spotrebiče,
  • priestor na digestor.

Všetky vyššie spomenuté body by ste mali zvládnuť aj bez odborníkov. Ak si však nie ste istí, spravte si prehľad a vyhľadajte skúsených profesionálov.

Ďalším krokom budú vaše návrhy a predstavy, kde si skúsite spísať všetko, čo by vo vašej kuchyni nemalo chýbať: aký tvar by mala mať,  kde sa čo bude nachádzať, no aj približné cenové rozhranie, ktoré nechcete presiahnuť. Nemusíte mať hneď jasnú predstavu, či to bude kuchyňa na mieru alebo súprava kuchynského nábytku voľne dostupná na trhu. Odporúčame najskôr uskutočniť malý prieskum, kedy si pobeháte niekoľko obchodov s hotovými kuchyňami a súčasne zrealizujete konzultáciu so stolárom. Tak si budete môcť jednoznačne zrátať pre a proti oboch variant.

 
Pred realizáciou si spravte malý prieskum materiálov a ponúkaného kuchynského nábytku

 

Kuchynská linka na mieru vs. kuchynský set

Prvá vec, čo vás môže odradiť pri kuchyni na mieru, je cena. Tá je totižto podstatne vyššia, ako pri vopred navrhnutom a skonštruovanom variante. Druhým negatívom je zdĺhavé čakanie na výrobu, ktorá zväčša trvá jeden až tri mesiace. Napriek tomu sa však kuchyňa na mieru teší oveľa väčšej obľube ako jej lacnejšia kolegyňa. Hneď vám aj povieme prečo. Prvým dôvodom je absolútna sloboda dizajnu a vysnívanie si tej dokonalej kuchyne priamo pre vás. Nemusíte hľadať žiaden kompromis v kombinácii farieb, umiestnení spotrebičov, či veľkosti poličiek a zásuviek. Môžete si vybrať spôsob otvárania skriniek, no máte tiež voľnú ruku pri rozhodovaní sa medzi vstavanými a samostatne stojacimi spotrebičmi. V rámci kuchyne na mieru sa cena začína na približne 1300 Eur/m², nepočítajúc elektrické spotrebiče.

Vopred vyrobený kuchynský set má výhodu v rámci rýchleho, takmer okamžitého doručenia a podstatne nižšej ceny. Zároveň už v dnešnej dobe existuje nespočetné množstvo dizajnov, z ktorých si môžete vyberať, a tak sa priblížiť ku svojej vysnívanej predstave. Musíte však rátať s tým, že takáto kuchynská linka nebude nikdy úplne podľa vašich predstáv a vždy budete musieť urobiť isté kompromisy. Cena kuchyne tohto typu sa začína od 500 Eur bez spotrebičov. Za danú sumu si však kúpite len klasický kuchynský blok rovného tvaru dlhý približne 150cm - 200 cm. Cena rohovej kuchyne sa už pohybuje od 700 Eur vyššie.

 

Kuchynské spotrebiče

Či už je váš rozpočet neobmedzený alebo mierne priškrtený, energetická trieda vašich spotrebičov by nikdy nemala byť nižšia ako A+. Na jednej strane môžeme hovoriť o vyššej kvalite, no zároveň vám tieto spotrebiče ušetria spätne peniaze na účtoch za energie.

Náš tip: Predtým, ako začnete hľadať spotrebiče do kuchyne, sa zamyslite nad typom, ktorý zvolíte: vstavané spotrebiče alebo voľne stojace.

 

Digestor (Odsávač pár)

Medzi najpredávanejší model patrí jednoznačne recirkulačný digestor, ktorý funguje na princípe čistenia a filtrovania vzduchu a následného vypúšťania späť do miestnosti. Jeho výhodou je rýchla a jednoduchá inštalácia bez potreby vývodu na externé odsávanie. Recirkulačný digestor pár vás vyjde od 80 Eur vyššie. Treba však rátať s pravidelnou výmenou uhlíkových filtrov. Druhou obľúbenou variantnou je ostrovčekový digestor využívaný do priestranných kuchýň s umiestnením ostrovčeka. Jedná sa však o drahší model (od 200 Eur vyššie) použiteľný len vo veľkých priestoroch. Jeho pravým opakom je výsuvný digestor, ktorý šetrí každý milimeter vo vašej kuchyni, a tak je ideálny pre kuchynské bloky rovného tvaru. V rámci ceny hovoríme o zlatej strednej ceste, keďže si ho viete zadovážiť už od 100 Eur.

 
Kvalitné elektrospotrebiče
Výber kvalitných elektrospotrebičov vám predl´ži životnosť kuchyne

Rúra

Rúra jednoznačne nepatrí medzi kúsky, ktoré by mali zruinovať celý váš rozpočet. Určite si však vopred stanovte prioritné činnosti, na ktoré ju budete využívať. Pokiaľ sa totižto vo vašej domácnosti nezavára, negriluje a ani nesuší zelenina a bylinky, stačí vám lacnejší variant so základnými funkciami. Kvalitnú klasickú rúru si viete zadovážiť od približne 350 Eur.

Varná doska

V rámci varných dosiek sa pravdepodobne budete rozhodovať medzi indukčnou a sklokeramickou. Indukčná varná doska sa ohreje veľmi rýchlo a jednoznačne usporí energiu. Dôvodom je minimálny únik tepla, približne 10%. Zároveň sa však považuje za najbezpečnejší spôsob varenia v domácnostiach, keďže sa deti nevedia popáliť na jej povrchu kvôli ohrevu nádoby a nie samotnej dosky. Jej nevýhodou je približne dvakrát taká cena a veľmi rýchly ohrev, kvôli čomu vám strava rýchlejšie prihorí. Sklokeramická doska má výhodu nielen v cene, no taktiež v slobode výberu hrncov, keďže na ňu nemusia ísť žiadne špeciálne modely. Nevýhodou je vyššie riziko vzniku požiaru, či popálenia. Cena indukčnej varnej dosky sa začína od 300 Eur, pričom cena sklokeramickej dosky sa začína od 200 Eur.

 

Kuchynská zástenaPokiaľ už máte vybratý materiál pracovnej dosky, kuchynská zástena by ho mala nasledovať. Cenu dosky si teda prenásobte dvomi

Umývačka riadu

Pri umývačkách riadu hľadajte minimálne energetickú triedu typu D. Ďalším kritériom je výber umývačky riadu: voľne stojaca alebo vstavaná. Za štandardné umývačky riadu sa považujú 60 cm široké, tie sú zároveň aj najviac predávané. Druhým variantom je umývačka riadu 45 cm. Priemerná cena sa pohybuje od 600 Eur a vyššie. Rátajte však s tým, že čím lepšia energetická trieda, tým viac si priplatíte a v budúcnosti ušetríte.

 

Chladnička

Základnými typmi sú chladnička s mrazničkou, chladnička bez mrazničky a americká chladnička. V tomto prípade je výber len a len na vás. Záleží hlavne na tom, koľko priestoru na chladničku máte a aký je váš rozpočet. Zatiaľ čo klasické modely bez mrazničky sa cenovo pohybujú od 200 Eur, tie so zabudovanou mrazničkou začínajú na cene 300 Eur. Ak sa ale bavíme o americkej chladničke, pripravte si minimálne 700 Eur.

 

Finálna cena kuchyne

Samotná cena kuchynskej linky tvorí približne jednu tretinu výslednej sumu. Rovnako, ak nie viac, budete platiť za elektrické spotrebiče a montáž kuchyne.

Ďalej vám nesmie chýbať:

  • kuchynský drez - cenovo dostupný už od 60 Eur
  • osvetlenie - od 20 Eur vyššie
  • vodovodné batérie - od 80 Eur vyššie
  • pracovná doska + kuchynská zástena

Ak sa na niečom skutočne neoplatí šetriť, je to pracovná doska. Nielenže ju využívate dennodenne niekoľkokrát, zároveň však odoláva teplu, vlhku, či zarezaniu nožom. Kvalitná pracovná doska vám dokonca vie zluxusniť na prvý pohľad všednú kuchynskú linku. Základný typ viete kúpiť už od 50 Eur/m², dosku z kvalitnejšieho materiálu (dub/dyha, masív) nájdete za minimálne dvojnásobnú cenu (100 - 200 Eur/m²). Kamenná pracovná doska sa pohybuje od 400 Eur/m² vyššie, no na túto variantu zväčša platí záruka niekoľko desiatok rokov.

Pokiaľ už máte vybratý materiál pracovnej dosky, kuchynská zástena by ho mala nasledovať. Cenu dosky si teda prenásobte dvomi.

Celkovo si za priemernú (v pomere cena a kvalita) kuchynskú linku pripravte približne 2 500 Eur. Táto suma sa však odvíja od výberu vopred skonštruovaného kuchynského setu. V prípade voľby kuchyne na mieru si k výslednej sume pripočítajte minimálne 1 500 Eur naviac.


Podniknite kroky, ktoré vám ušetria peniaze. Máme pre vás pár tipov

 

Ako ušetriť?

  1. V prvom rade nepotrebujete kuchynský drez z keramiky. Ak to však, samozrejme, nie je váš vysnívaný model. Nerezový drez vám dokáže ušetriť v priemere až 100 Eur/m². Ešte viac sa dá usporiť pri menších kuchyniach, kedy z drezu celkom odstránite priehradku na odkvap. Jedná sa o praktický úkon šetriaci miesto aj peniaze.
  2. Pokiaľ ste sa rozhodli siahnuť po vopred navrhnutom modeli kuchynskej linky, už ste ušetrili. Ďalšou nákladnou položkou býva montáž kuchynskej linky. Ak však budete dobre hľadať, viacero spoločností má niekoľko dní v roku v ponuku dovoz a montáž takmer bezplatne. Takto by ste mohli ušetriť až 30% z celkovej sumy vyhradenej na novú kuchyňu.

Náš tip: Hovorí vám niečo vidiecka kuchyňa? Štýlová, praktická, vzdušná a nadčasová. Aj takto by sme mohli definovať obľúbenú kuchyňu vo vidieckom štýle. Jej hlavným prvkom je kombinácia dreva s kameňom spolu s presklenými vitrínami, a súčasne obrovský kontrast oproti minimalizmu. Charakter vidickej kuchyne tvorí najmä jej priestrannosť a dostupnosť všetkých spotrebičov. Z toho dôvodu sú často poličky otvorené, vďaka čomu máte hneď všetko po ruke. Kto však má rád všetko schované a užíva si čistotu priestoru, táto kuchyňa mu určite neučaruje.

Vybavenie kuchyneAk disponujete menšími finančnými prostriedkami sústreďte sa na výber nevyhnutných spotrebičov ako sú chladnička, elektrická rúra a varná doska

 

FAQ

Potrebujem digestor?
Odsávač pár skutočne nie je nevyhnutnosťou v rámci zariaďovania novej kuchyne. Pokiaľ máte v tejto miestnosti okná, či dokonca balkón, kľudne ho zo svojho návrhu môžete vylúčiť. Ak sa však v kuchyni nenachádza žiadna vetracia alternatíva, digestor bude potrebné zakúpiť.

 

Aké sú nevyhnutné kuchynské spotrebiče?
Začneme varnou doskou a rúrou keďže bez nich sa v domácnosti nezaobídete. V rámci elektrických spotrebičov je nevyhnutná taktiež chladnička. Dodatkovými vecami sú umývačka riadu a digestor. Ich kúpa však nie je nutná, voľba je čisto len na vás.

 

Aký je najkvalitnejší materiál na pracovnú dosku?
Častým favoritom býva kombinácia dub/dyha, oproti nej však kvalitovo vyhráva práve masív. Aj to je však len druh dreva, ktorý ako každý živý materiál pracuje a rokmi stráca svoje vlastnosti. Najdrahším no jednoznačne najtrvácnejším variantom je kamenná pracovná doska. Na ňu vám výrobca taktiež poskytuje najdlhoročnejšiu záruku.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií