Kuchyňa na mieru a všetko čo o nej potrebujete pred realizáciou vedieť

05.02.2024

Keď príde reč na kúpu kuchyne, vo všeobecnosti máme na výber dve možnosti: kuchynská linka na mieru alebo masovo produkovaná kuchynská linka dostupná v obchodoch s nábytkom. Zatiaľ čo bežné kuchynské značky často ponúkajú sériovo vyrábané komplety, existuje niekoľko presvedčivých dôvodov, prečo zvážiť kuchyňu na mieru od vášho miestneho nezávislého špecialistu na kuchyne. Poďme si hneď na začiatok pár z nich spomenúť.

 

1. Úplné prispôsobenie a dizajn podľa vašich predstáv

 

Odpovedzme si úprimne: Kto sa chce dennodenne pohybovať po kuchyni, na ktorej nám niečo vadí? Možno ide o zlú farebnú kombináciu, materiál, nevyhovujúce dvierka na kuchynskej linke, málo poličiek, nadbytok zásuviek, a tak ďalej a tak ďalej. Jednoducho povedané, ak je niečo predom vytvorené, už nemáte priestor na dlhé zvažovanie a musíte to kúpiť aj s potenciálnymi mínusovými vlastnosťami. S danými negatívami sa tak treba už len zmieriť. Naopak, pri kuchyni na mieru si navrhnete všetko až do posledného detailu podľa svojich predstáv.

 

Pri kuchyni na mieru si navrhnete všetko až do posledného detailu podľa svojich predstáv

 

2. Vyššia kvalita a trvácnosť

 

Kuchynská linka na mieru sa netvorí masovo, a tak sa kladie väčší dôraz na precíznosť vypracovania. Ďalšou podstatnou vlastnosťou je individuálny výber materiálu - zväčša sa nejedná o ten najlacnejší typ. Máte tak istotu, že sa vám linka po 5 rokoch nezačne rozpadávať a odolá tak nástrahám každodenného používania. Nehovoríme len o pridanej hodnote pre vás, no taktiež aj pre samotnú nehnuteľnosť, ktorej by pri prípadnom budúcom predaji stúpla trhová cena.

Aby sme ale nevyzdvihli len pozitíva kuchyne vyrobenej na mieru, je tu zároveň veľmi podstatný negatívny faktor, a tým je cena. Vyšplhať sa môže oveľa vyššie, ako keď je zakúpená vopred skonštruovaná sada kuchynského nábytku. Ďalej vás môže odradiť zdĺhavé čakanie na výrobu, ktorá zväčša trvá jeden až tri mesiace. Ak vás teda tlačí čas, vopred si zvážte, či ste pripravený na neskoršie dodanie.
Napriek týmto skutočnostiam sa však kuchyňa na mieru teší oveľa väčšej obľube ako jej lacnejšia kolegyňa.

Poďme si teda viac dopodrobna rozobrať, koľko stojí kuchyňa na mieru.

Náš tip: Ak stále nie ste rozhodnutý, ktorá kuchyňa je tá pravá pre vás, podrobnejšie sa obom typom venujeme v našom predchádzajúcom článku.

Ešte predtým, než začneme počítať skutočnú cenu, s ktorou musíte rátať, dobre si premyslite, akú veľkú kuchyňu potrebujete a aký tvar sa vám najviac páči. Každý jeden má svoje plusy a mínusy, no platiť budete aj za materiál. Treba si preto dobre zvážiť, či je pre vás potrebná veľká rohová kuchyňa alebo malá kuchyňa v tvare bloku.
Najdrahšou položkou v rámci kuchyne na mieru je samotný materiál na výrobu linky.

 

Ešte pred samotným plánovaním kuchyne si dobre premyslite aký tvar sa vám páči a aký naozaj potrebujete

 

Jednotlivé časti linky tvoria:

 

Pracovná doska

 

Pri pracovnej doske je kľúčovou vlastnosťou jej odolnosť voči vysokým teplotám, nadmernej vlhkosti, tlaku. Správny výber materiálu vám tiež zabezpečí ochranu povrchu pri kontakte s bežne používanými kyselinami (kyselina octová, citrónová). Nemala by tiež vykazovať známky odlupčivosti (uvoľnovanie povrchových častí), a tak musí byť odolná voči mechanickému oderu.
Ak chcete staviť na istotu a darovať svojej kuchynskej linke dlhú životnosť, odporúčame zvoliť materiály ako mramor, masívne drevo.
Kamenná pracovná doska sa cenovo pohybuje okolo 120-160,- € / meter, pri masívnom dreve počítajte od 50,-€ - 100,-€ / meter.
Existujú však aj lacnejšie varianty, ktoré síce vydržia kratšie, ale vedia vám ušetriť niekoľko desiatok až stoviek eur. Najznámejšími sú tvrdené lisované materiály z dreva vyrobené z viacerých vrstiev pod vysokým tlakom. Cena sa odvíja od hrúbky pracovnej dosky, jej zloženia či počtu jednotlivých vrstiev. Pohybovať sa však budete v rozmedzí 20,- € - 40,-€ / meter.

 

Obklad do kuchyne (zástena kuchynskej linky)

 

Najjednoduchšou možnosťou je zvoliť rovnaký materiál ako pri pracovnej doske. V tomto prípade však môže byť jej hrúbka menšia, pretože je vystavená nižšiemu tlaku. V priemere však rátajte s cenou pracovnej dosky x2.

 

Pracovná doska môže byť pri kuchynskej linke v neutrálnych farbách pekným oživením

 

Korpusy

 

Hovoríme o základnej konštrukcii kuchynskej linky, na ktorú sa upevňujú kuchynské dvierka. Vnútorné vybavenie korpusu môže byť riešené rôznymi spôsobmi: upevniť do neho môžeme police, zásuvky, závesné tyče a iné. Kvalitný korpus by mal byť dostatočne pevný, aby sa pod váhou neohýbal, a takisto by mal byť odolný voči nežiaducej vlhkosti. Najlacnejšou a najčastejšie používanou variantou sú povrchovo upravené drevotrieskové dosky lisované pod vysokým tlakom a za použitia vysokej teploty. Tie môžu byť kombinované s fóliou alebo kvalitnejšou dyhou, čo vyvoláva predstavu celomasívnej konštrukcie. Keďže sa jedná o najväčšiu časť kuchynskej linky, najviac bude odrážať aj celkovú cenu. Tá sa odvíja od množstva a typu použitého materiálu (veľkosti kuchyne), farby a tiež povrchovej úpravy (mat, polomat, lesk, pololesk). Vo všeobecnosti platí, že čím väčší lesk linka má, tým vyššia bude suma kvôli precíznejšej viacvrstvovej povrchovej úprave. Približná cena za korpus pre jednoduchý kuchynský blok sa bude pohybovať od 300,- € do 600,- €. Veľké moderné kuchyne, rohové kuchynské linky, kuchyne v tvare U, či s ostrovčekom v strede vás už vyjdú podstatne drahšie. Prirátajte si 500,- € až 4 000,-€.

 

Kovanie a výsuvy

 

Vyrábajú sa v rôznych povrchových prevedeniach (pochrómované, pozinkované) a farbách. Dôležitou vlastnosťou je ochrana pred nežiadúcou oxidáciou - koróziou. Celková suma za kovanie sa odvíja od množstva dvierok, zásuviek a zvoleného typu. Počítajte s približne 50,-€ až 100,-€.

 

Dvierka na kuchynskú linku

 

Poznáme viacero konštrukčných riešení. Prvou voľbou sú naložené dvierka na povrchu korpusu. Hovoríme o najvýhodnejšej variante, pretože vie zakryť aj malé výrobné chyby a nedostatky. Druhou možnosťou sú vložené dvierka, ktoré sú náročnejšie na tvarovú a rozmerovú presnosť korpusu a tiež si vyžadujú iný typ kovania. Pri vloženom typu dvierok rátajte s vyššou sumou, keďže hovoríme o komplikovanejšej výrobe aj montáži. Poslednou variantou sú kuchynské dvierka s polodrážkou, ktoré sa dajú vyklopiť. Jedná sa o najnáročnejšie spracovanie, čiže aj cenovo najdrahšie. Na dvierkach viete pri kvalitnom hľadaní poriadne ušetriť, keďže môžete zaplatiť od 20,-€ až do 200,-€ za kus.

 

Osvetlenie a podsvietenia linky


Na dôležitosť osvetlenia kuchynskej linky často prichádzame až v momente, keď je už svetlo zabudované. Jedná sa o prvok, ktorý dotvára celkovú atmosféru, no zároveň pomáha pri práci v kuchyni. Správne osvetlenie je teda nielen dizajnérskym doplnkom, ale aj bezpečnou pomôckou. Jeho umiestnenie je rovnako dôležité ako typ, ktorý si vyberiete. Najpraktickejšou variantou je LED svetelný pás uložený na zástene, poprípade nad zástenou. Cena sa pohybuje od 30€ /meter a vyššie.

Najpraktickejšou variantou osvetlenia linky je LED svetelný pás uložený na zástene

 

Neodmysliteľnou súčasťou kuchyne sú kuchynské spotrebiče


Digestor

V kuchyni nie je úplne nevyhnutný, takže ho pri obmedzenom rozpočte viete pri plánovaní vynechať. Ak sa však vaša kuchynská linka nebude nachádzať bezprostredne pri okne, odporúčame vám jeho kúpu zvážiť. Cena sa odvíja od toho, či máte záujem o stavaný odsávač pár (90 - 250€) alebo voľne stojaci digestor nad ostrovčekom (100 - 600€).

 

Rúra

Pokiaľ nie ste profesionálny pekár, či vášnivý kuchár, aj tu máte možnosť ušetriť nemalú sumu peňazí (ceny sa pohybujú od 200 - 1 000€). 

 

Varná doska

Varnú dosku je možné zakúpiť už od 150€. Všetko záleží od vašich individuálnych požiadaviek. Čím viac funkcií, tým vyššia cena. Tá sa môže vyšplhať aj na 800€.

 

Umývačka riadu

Pre niekoho úplná samozrejmosť, pre iného nepotrebný a predražený spotrebič. Ak patríte do prvej skupiny, odporúčame investovať do umývačky riadu s vyššou energetickou triedou (A-C), ktorá má nižšiu energetickú spotrebu (500-800€) a koniec-koncov vám tak peniaze ušetrí. Lacnejšie varianty vychádzajú od 300-500€.  

 

Chladnička

Tu hovoríme o kuchynskom spotrebiči, ktorý je absolútne potrebný, je zapnutý celý deň a musí fungovať na 100%. Určite sa teda neoplatí šetriť a za 3 roky ľutovať. Kvalitná chladnička stojí od 600€ a vyššie.

 

Pokiaľ ste s nami celý čas počítali, už je vám asi jasné, že kuchynská linka na mieru nie je práve najlacnejšou záležitosťou. Všetko však záleží na vašich osobných preferenciách a náročnosti požiadaviek. Za jednoduchý kuchynský blok na mieru si pripravte minimálne 4000€ aj so spotrebičmi. Táto suma sa odvíja aj od samotného stolára, koľko si vezme za svoju prácu. Čím väčšie nároky budete mať, tým viac zaplatíte.

Pokiaľ nie ste vášnivý kuchár, ušetriť môžete práve pri kúpe elektrickej rúry

 

Prečo je lokálny stolár (súkromník) lepší nápad ako veľkododávateľ?


Výber kuchyne na objednávku od miestneho nezávislého špecialistu na kuchyne nielenže prospeje vám, ale podporí aj miestne podniky a komunitu. Spoluprácou s lokálnymi remeselníkmi a profesionálmi prispievate k miestnej ekonomike a podporujete pocit komunity. Okrem toho máte možnosť vytvoriť si personalizovanejší vzťah so špecialistom na kuchyňu, ktorý zabezpečí hladší a prispôsobenejší zážitok počas celého procesu navrhovania a inštalácie.

 

Potrebujete zmenu a premýšľate nad prerábkou nielen kuchynskej linky, ale celej kuchyne, či kompletnej rekonštrukcie bytu?
Pozrite si portfólio našich služieb v rámci rekonštrukcií.

 

Tipy na záver:

 

1. Plánujte dopredu s organizérom
Priestor v kuchyni vyzerá najlepšie vtedy, keď je všetko pekne na svojom mieste. S tým vám veľmi jednoducho vedia pomôcť kuchynské organizéry. Ak už máte vopred predstavu, kde sa čo bude nachádzať (koreniny, cestoviny, konzervy), nakúpte si organizéry a prispôsobte police v kuchyni ich výške a šírke.

2. Nevytvárajte zbytočne stiesnený priestor okolo vášho digestora
Pri zabudovaní odsávača pár vždy ponechajte aspoň 2-3 centimetre vzdialenosť od kuchynských skriniek. Opticky tak digestor nebude pôsobiť stiesnene a boky skriniek zostanú dlhšie čisté.

3. Nebojte sa farieb
Správne farby môžu oživiť vašu kuchyňu - zvýraznením skriniek, pracovnej dosky, dlaždíc a iných povrchov. Pri výbere farebnej palety je potrebné zvážiť niekoľko krokov. Najprv si zvoľte základnú farbu kuchyne - napríklad sivá, biela, a následne vyberte niekoľko ladiacich odtieňov. Zvážte všetky existujúce prvky v miestnosti (podlaha, nábytok) a vytvorte tak vyvážený a súdržný vzhľad. V prípade, že predstavivosť nie je vašou silnou stránkou pomôže vám vizualizácia priestoru od interiérového dizajnéra alebo názor skúseného stolára.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií