Koľko stojí rekonštrukcia starého domu? Na čo všetko je potrebné myslieť pred jej začatím

09.05.2023
Zdedili ste alebo kúpili starší rodinný dom a teraz sa chystáte na jeho rekonštrukciu? Predtým, než sa pustíte do siahodlhého zisťovania a plánovania, prečítajte si nasledovné riadky. V našom článku vám krok po kroku poradíme, na čo sa pripraviť.

Ako prvé je dôležité zvážiť svoju situáciu - osobné preferencie, očakávania, časové aj finančné hľadisko. Nasleduje plánovanie, vybavenie potrebných dokumentov a povolení, zajednanie majstrov či stavebnej firmy, nákup materiálov a samotný proces rekonštrukcie. Ako sa pri tom všetkom nezblázniť? Poďte sa na to pozrieť spolu s nami. 

Máme stále vyššie nároky

V súčasnosti máme od bývania omnoho vyššie nároky, než tomu bolo v minulosti. Kedysi stačil aj menší byt v paneláku a rodina bola spokojná. Dnes stále viac túžime po živote v rodinnom dome - po priestranných izbách, modernej kuchyni, kvalitných materiáloch, veľkej záhrade, bazéne, občianskej vybavenosti aj dobrej lokalite blízko od centra. Keď sa to všetko skĺbi, ponuka sa značne zmenší. 

Voľné pozemky sú zväčša na okraji miest, obcí či dedín a predstavujú aj investíciu navyše. Veď len samotná stavba domu je pomerne nákladná, a keď sa k tomu priráta aj lukratívny pozemok, cena rastie. Okrem toho, v blízkosti nových pozemkov nie je tak hustý zelený porast, parky, ani taká dobrá infraštruktúra či občianska vybavenosť. A vy tak máte misky váh o kúsok viac naklonené ku kúpe staršieho rodinného domu a jeho rekonštrukcii.

Postaviť nový alebo prerobiť starý dom?

V tomto prípade sa u majiteľov stretávame s častou dilemou: Je lepšie starý dom zbúrať a postaviť na pozemku nový alebo ho zrekonštruovať? Nuž, univerzálna odpoveď neexistuje. Záleží to len na vašich preferenciách. Prezrite si výhody a nevýhody oboch možností.

Ak Vás viaže k nehnuteľnosti citová väzba, zachovajte čaro starej stavby a charakter jej prostredia

 

Rekonštrukcia staršieho rodinného domu

 
VÝHODY 
·         Jedinečná dispozícia
·         Čaro starej stavby a charakter prostredia
·         Citová väzba (v prípade zdedenia)
 
NEVÝHODY 
·         Opäť dispozícia - izby sa kedysi stavali menšie, neprepájali sa
·         Nemožnosť meniť orientáciu, nosné steny, okná a podobne
·         Drahšia realizácia a nepredvídateľné náklady
 

Novostavba na pôvodnom pozemku

 
VÝHODY 
·         Bývanie presne podľa seba
·         Nižšie náklady na realizáciu
·         Ľahšie plánovanie a predvídateľnejší rozpočet

NEVÝHODY 
·         Pozemok a stavba stratí svoj osobitý charakter
·         Ak je pozemok v historickej časti mesta, moderná novostavba nemusí zapadať do celkového konceptu

Aby sme vám rozhodnutie trochu uľahčili, riaďte sa pocitmi. Ak máte starší rodinný dom s jedinečnou alebo nadčasovou architektúrou, nebúrajte ho. Originálny duch miesta len ťažko niečo nahradí - to pravé genius loci si za žiadne peniaze nekúpite. Pokiaľ ale máte dočinenia so skutočne starou stavbou vo veľmi zlou dispozíciou, radšej búrajte a postavte novostavbu. 


Originálny duch miesta len ťažko niečo nahradí - to pravé genius loci si za žiadne peniaze nekúpite
 
 

Rekonštrukciu si premyslite 

Dobré je spomenúť aj fakt, že nemusíte prerábať úplne celý dom, rovnako tak, ako ho nemusíte celý zbúrať. Niektoré časti sú možno stále vo vynikajúcom stave a budú potrebné len drobné zásahy, ako napríklad stierkovanie či maľovanie stien. Pokiaľ neviete stav nehnuteľnosti odhadnúť, pomôžu vám ho zhodnotiť odborníci. Výsledkom ich analýzy bude odporúčanie, ktoré časti domu zachovať, a ktoré komplet prerobiť či zbúrať.

Následne si poriadne premyslite, do akej podoby chcete dom dostať. Chcete zväčšovať okná, meniť usporiadanie dverí, búrať priečky, zvažujete prístavbu či garáž? To všetko sú dôležité detaily, ktorých spísanie poslúži ako skvelý odrazový mostík rekonštrukcie. Skvelým riešením je využitie služieb architekta a 3D vizualizácia vašich predstáv. Vízia hneď naberie jasnejšie kontúry. Azda najväčším faktorom je však stále finančné hľadisko.


Rátajte s finančnou rezervou

Koľko vás bude rekonštrukcia starého domu stáť? Aj tu narážame na kameň úrazu a nedá sa vyčísliť presná čiastka. Záleží od rozlohy, predstavy, materiálov a mnohých ďalších iných faktorov. Celkové náklady sa pohybujú od 20 do 100-tisíc, a vedia ísť aj vyššie. Otázkou skôr je, koľko peňazí ste ochotní investovať. Dom môžete prerábať aj postupne, zariadenie druhého poschodia či zútulnenie povaly počká. V každom prípade treba rátať s finančnou rezervou 10 až 20 %, ktorú v ideálnom prípade využijete na kúpu spotrebičov alebo kvalitnejšieho nábytku.

Náklady na rekonštrukciu záležia od rozlohy, predstavy, materiálov a mnohých ďalších faktorov

 

Práce potrvajú niekoľko mesiacov až rok

Pri rekonštrukcii starého rodinného domu musíte rátať s množstvom stavebných prác. Odhadom sa prerábky pohybujú od niekoľkých mesiacov pokojne až do jedného roka. V prípade rekonštrukcie samostatných izieb - napríklad kúpeľne či kuchyne sa zmestíte do jedného mesiaca. Myslite na to, že je výhodnejšie prerábať dom ako celok a nie po jednotlivých izbách. Vymeniť rovno všetky okná, rozvody a všetky ďalšie plošné veci je rozumnejšie riešenie. V prípade, že by ste prerábali vyslovene izbu po izbe, zrejme by ste časom narazili na komplikácie a museli opäť búrať či sekať.

 

Kto všetko je potrebný?

Množstvo stavebných prác, ktoré vás čakajú, znamená aj veľa zainteresovaných ľudí, firiem a úradov. Kto všetko je pri rekonštrukcii rodinného domu potrebný?

·         Investor - teda zrejme vy, alebo banka
·         Architekt alebo projektant - realizuje návrh a vizualizáciu nového stavu po prerábke
·         Odborníci z oblasti stavebného inžinierstva - statici, elektrikári, vodári, majstri na plyn, požiarnu ochranu, kanalizáciu, vykurovanie, a podobne
·         Stavebný úrad - je potrebné buď ohlásenie stavby, alebo stavebné povolenie
·         Stavebné firmy - dodávajúce všetky potrebné stavebné materiály a/alebo realizujúce stavbu

 

Stavebná firma verzus svojpomocné práce

Je pravdou, že pri svojpomocnom prerábaní viete ušetriť. Budete však musieť investovať omnoho viac času a disponovať skvelými organizačnými schopnosťami pri manažovaní jednotlivých majstrov. A to nemusí byť úplne jednoduché. Najmä nie vtedy, keď plánujete rozsiahlu alebo kompletnú rekonštrukciu rodinného domu. Pri svojpomocnej rekonštrukcii tiež ľahko narazíte na problém, s ktorým si nebudete vedieť poradiť. Alebo ešte horšie, sami spôsobíte komplikácie, kvôli ktorým sa vám práce predražia. Stavebná firma vám spravidla ušetrí množstvo času a energie, jej služby sú pohodlnejšie a spoľahlivejšie.

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, pri voľbe stavebnej firmy aj remeselníkov zvažujte referencie na internete alebo od známych. Nepristupujte na spoluprácu bez zmluvy! Mohlo by sa vám to vypomstiť zle odvedenou prácou, ktorú nebudete mať ako reklamovať. Odporúčame začať architektom, ktorý, ak je dobrý, odporučí spoľahlivých majstrov aj firmy, má prehľad o dianí a vyvaruje vás začiatočníckych chýb.

 

Postupnosť stavebných úkonov

Pripravili sme pre vás aj zbežný prehľad stavebných úkonov a ich postupnosť pri rekonštrukcii rodinného domu:

1.      Nosné a obvodové konštrukcie: základy, komín, steny, stĺpy, piliere, strechy a stropy, otvory v konštrukciách
2.      Rozvody a siete: kanalizácia, voda, elektroinštalácie, plyn, iné rozvody (napríklad telefón)
3.      Interiér: schodisko, zatepľovanie, omietky a obklady, podlahy, kúpeľňa, kuchyňa, dvere 
4.      Okolie domu: drobné stavby, spevnené plochy, zeleň

 

Nevyhnutná súčasť každej väčšej rekonštrukcie je návšteva stavebného úradu

 

Návšteva stavebného úradu

Nevyhnutná súčasť každej väčšej rekonštrukcie je návšteva stavebného úradu. Od rozsahu zmien na nehnuteľnosti budete potrebovať buď stavbu ohlásiť, alebo žiadať stavebné povolenie.

Ohlásenie stavby postačí:
·         Pri drobných stavbách plniacich doplnkovú funkciu, ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie
·         Pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby ani spôsob užívania a neohrozujú sa záujmy spoločnosti
·         Pri udržiavacích prácach, ktoré by mohli ovplyvniť stabilitu stavby, jej vzhľad alebo životné prostredie

Stavebné povolenie treba:
·         Pri stavbách každého druhu bez zreteľa na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania
·         Pri zmene stavieb, najmä pri prístavbe, nadstavbe a pri stavebných úpravách
·         Na stavebné úpravy, najmä búracie práce, pri ktorých sa mení vzhľad, priestorové usporiadanie, spôsob užívania, zásahom do nosných konštrukcií

Kedy nemusíte oznamovať nič?
·         Pri opravách alebo výmene fasády, strešnej krytiny, povrchu plochých striech, odkvapových žľabov a odtokových zvodov či oplotenia, ak sa tým nemení jeho trasa
·         Pri opravách alebo výmene nepodstatných stavebných konštrukcií, napríklad vnútorných priečok, omietok, obkladov stien, podláh, dlažby, komínov, okien alebo dverí
·         Pri údržbe a opravách technického, energetického alebo technologického vybavenia stavby
·         Pri výmene vnútorného zariadenia, napríklad kuchynskej linky, vybavenia do kúpeľne a podobne
·         Pri maliarskych a natieračských prácach
Stavebné povolenie na rekonštrukciu závisí od rozsahu plánovaných zmien na nehnuteľnosti

 

Myslite aj na susedov

Po prečítaní uplynulých riadkov ste si už zrejme stihli spraviť prehľad o náročnosti celkovej rekonštrukcie rodinného domu. Práce môžu trvať aj niekoľko mesiacov, na ulici sa budú často pohybovať hlučné stroje, robotníci a prostredie domu bude prašné a zapratané. Nezabudnite na svojich susedov a udržiavanie dobrých vzťahov. Obehnite ulicu a získajte si ich napríklad drobným pohostením. Ospravedlňte sa za diskomfort a požiadajte ich o strpenie. Váš prístup určite ocenia.
 

FAQ

Koľko stojí rekonštrukcia rodinného domu?
Záleží od rozlohy, predstavy, materiálov a mnohých ďalších iných faktorov. Celkové náklady sa pohybujú od 20 do 100-tisíc, a vedia ísť aj vyššie. V každom prípade treba rátať s finančnou rezervou 10 až 20 %.

Ako dlho trvá rekonštrukcia rodinného domu?
Odhadom sa prerábky pohybujú od niekoľkých mesiacov pokojne až do jedného roka. V prípade rekonštrukcie samostatných izieb - napríklad kúpeľne či kuchyne sa zmestíte do jedného mesiaca. 

Aké sú výhody a nevýhody rekonštrukcie rodinného domu?
Medzi výhody patrí určite jedinečná dispozícia, čaro starej stavby a charakter prostredia či citová väzba (v prípade zdedenia). Nevýhodou je opäť dispozícia - izby sa kedysi stavali menšie, neprepájali sa, nemáte možnosť meniť orientáciu, nosné steny, okná a podobne. Realizácia býva drahšia, keďže aj náklady sú nepredvídateľné.

Koho potrebujem pri rekonštrukcii rodinného domu?
Investora, architekta alebo projektanta, odborníkov z oblasti stavebného inžinierstva, stavebný úrad a stavebné firmy.

Aké stavebné práce sú potrebné pri rekonštrukcii rodinného domu?
Pripravili sme pre vás aj zbežný prehľad stavebných úkonov: 1. Nosné a obvodové konštrukcie (základy, komín, steny, stĺpy, piliere, strechy a stropy, otvory v konštrukciách), 2. Rozvody a siete (kanalizácia, voda, elektroinštalácie, plyn, iné rozvody, napríklad telefón), 3. Interiér (schodisko, zatepľovanie, omietky a obklady, podlahy, kúpeľňa, kuchyňa, dvere), 4. Okolie domu (drobné stavby, spevnené plochy, zeleň).

Je lepšia rekonštrukcia rodinného domu stavebnou firmou alebo svojpomocne?
Je pravdou, že pri svojpomocnom prerábaní viete ušetriť. Budete však musieť investovať omnoho viac času a disponovať skvelými organizačnými schopnosťami pri manažovaní jednotlivých majstrov. Taktiež môžete neuváženým či neodborným konaním spôsobiť na stavbe problémy a komplikácie. Stavebná firma vám spravidla ušetrí čas aj energiu, jej služby sú pohodlnejšie a spoľahlivejšie.

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, pri voľbe stavebnej firmy aj remeselníkov zvažujte referencie na internete alebo od známych. Nepristupujte na spoluprácu bez zmluvy! Mohlo by sa vám to vypomstiť zle odvedenou prácou, ktorú nebudete mať ako reklamovať. 

Aké stavebné povolenia potrebujem pri rekonštrukcii rodinného domu?
Na základe rozsahu rekonštrukcie budete potrebovať buď ohlásenie stavby alebo stavebné povolenie.

Ohlásenie stavby postačí pri drobných stavbách plniacich doplnkovú funkciu, ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie; pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby a pri udržiavacích prácach, ktoré by mohli ovplyvniť stabilitu stavby, jej vzhľad alebo životné prostredie.

Stavebné povolenie treba pri stavbách každého druhu, pri zmene stavieb, najmä pri prístavbe, nadstavbe a pri stavebných úpravách a na stavebné úpravy, najmä búracie práce.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií