Kvalitná fotografia je pre vás dôležitým strategickým krokom

31.07.2023

To, čo dokáže potešiť ľudské oko, zaručene dokáže upútať pozornosť a udržať sa v našej mysli. Oči sú sprostredkovateľom pocitov, ktoré určujú, čo sa nám páči a čomu sa už nechceme dlhšie venovať. A presne z toho dôvodu je fotografia základným stavebným kameňom pri predaji vášho bytu, rodinného domu, či pozemku.

 

“Ľudia túžia po dojmoch a sú nadšení tým, kto ich vie obratne vyvolať.”

Napoleon Bonaparte

 

Pokiaľ chcete vedieť, ako predať byt či dom, je nevyhnutné sa naň pozerať ako samotný kupujúci a nie ako človek, ktorý v ňom žil a má v ňom veľa spomienok. Presne takýmto štýlom je potrebné odfotiť aj vaše doterajšie bývanie - ako nehnuteľnosť. Najpodstatnejšie je zvýrazniť plusy, len vtedy fotky v inzeráte zaujmú na prvý pohľad a „divák“ tieto výhody ocení. Najskôr sa však treba sústrediť na samotnú prípravu jednotlivých miestností. V tomto článku si zhrnieme všetky potrebné kroky, ktoré predchádzajú dokonalému zachyteniu priestorov vášho bytu.

 

Menej je viac

 

Ešte kým príde na rad samotné fotenie, potrebujete vykonať niekoľko nutných príprav vopred. Neponáhľajte sa, prvý dojem pri predaji je všetko, čo máte. Najskôr si potrebujete upratať vašu myseľ - dôkladne si predstavte všetky detaily, ktoré vám na vašom domove vadia a nestihli ste ich dotiahnuť. Ak ich totižto vidíte vy, všimne si ich aj potenciálny kupujúci. Odporúčame prechádzať od izby k izbe. Pokiaľ by ste sa riadili celkovou vizualizáciou priestoru, nedokonalosti v jednotlivých častiach bytu by ste tak mohli veľmi jednoducho prehliadnuť.

Všetko nepotrebné, čo by mohlo byť pre oko odstrašujúce, či naopak zbytočne vzbudzujúce pozornosť, odložte, zahoďte alebo namaľujte. V tomto prípade nezáleží na tom, či máte k danému predmetu nejakú citovú väzbu. Uvedomte si, že predávate dom či byt s investičným zámerom. Nepredávate svoj domov, a teda emócie bokom. Skúste sa vžiť do kože kupujúceho a na chvíľu sa od priestoru celkom odosobniť. Ak aj máte doma svoju obľúbenú skrinku či svadobné portréty, pre tento moment ich odložte stranou. Cieľom je minimalizovať. Nechcete predsa, aby váš priestor vyzeral opticky menší, ako v skutočnosti je.

Cieľom je minimalizovať. Nechcete predsa, aby váš priestor vyzeral opticky menší, ako v skutočnosti je

 

Pokazené opravte

 

Máte prasknuté okno, nalomenú nohu stola, či vylomené dvere? Ak tieto chyby krásy dokážete opraviť je treba urobiť tak ešte pred fotením. Rýchla napráva dokáže nielen vzbudiť lepší dojem, no ako bonus dokáže zvýšiť predajnú hodnotu nehnuteľnosti. Zabránite tak aj zbytočným opletačkám pri obhliadke. Minimálne by ste tiež mohli prísť o nejedného seriózneho záujemcu, ktorého by ste odradili ešte pred samotnou obhliadkou. 

 

Nezabudnite na okolité prostredie

 

V prípade, že ide o rodinný dom na predaj, okrem interiéru je dôležité upraviť aj exteriér. V prvom rade opravte pokazené svetlá, pokoste trávnik, v záhradke vyplejte burinu, namaľujte ošúchaný plot. Rovnako ako vo vnútri aj vonku budú zavadzať zbytočné predmety, ako napríklad kosačka, náradie, prázdne kvetináče, gril, motyka, kanva na polievanie. Odložte ich tak, aby vynikol samotný pozemok.

V prípade bytu nezabudnite vypratať a vyčistiť aj balkón. Nenechávajte na ňom žiadny sušiak s prádlom, či špinavé topánky. Jediná vec, ktorú môžete ponechať, sú živé kvety, či svietnik. Dokážete tým perfektne dotvoriť celkovú atmosféru.

Balkón, lodžia, či terasa dodávajú nehnuteľnosti vzdušnosť, ktorú kupujúci ocení

 

Depersonalizujte váš byt

 

Nepredávate seba a svoje súkromie, predávate nehnuteľnosť a tým sa riaďte. V ďalšom kroku sa sústreďte na všetky osobné prvky vo vašom domove. Tie na fotografii jednoznačne nepotrebujeme. Hovoríme najmä o rodinných fotografiách, obrázkoch od detí, magnetkách z dovolenky, diároch, detských hračkách, či iných príslušenstvách odhaľujúcich váš osobný život. Taktiež nezabudnite odstrániť z priestoru úžitkové predmety (kefky, topánky, kozmetika, toaletný papier, uteráky, pyžamo na posteli, mlynček na kávu, hriankovač, kanvicu a podobne). Priestory by mali pôsobiť minimalisticky, no zároveň aj obývateľne. Nevylučujeme pridanie kvetov vo váze ako dekoráciu. Cieľom je vytvoriť dokonalý balans. Depersonalizovanie vášho domova uľahčí potenciálnemu kupcovi vizualizáciu priestoru s jeho vlastnými dekoráciami. Čím neutrálnejšie bude interiér pôsobiť, tým širšie publikum fotografiami zasiahnete.

 

Zvýraznite príťažlivé prvky vášho domova

 

Máte v byte nádhernú kuchynskú linku robenú na mieru? Pýši sa váš dom podlahou z kvalitných materiálov? Všetko krásne a oku lahodivé nechajte vyniknúť na 100%. Nebude to po prvý raz, kedy malý, ale výrazný detail rozžiari celú nehnuteľnosť. V tomto bode nehovoríme o drahých obrazoch či iných cennostiach. Tie bude naopak na samotné fotenie najlepšie odložiť. Mohli by totižto pútať nechcenú pozornosť a urobiť pri predaji nežiadúci dojem.

Náš tip: Ak vám chýbajú prvky, ktoré by doladili vaše priestory do dokonalosti, nemusíte ich nutne kvôli fotografii kupovať. Veľmi obľúbenými sa v tejto dobe stali práve dočasné inštalácie umenia, tzv. staging alebo tiež príprava domov na predaj a fotenie t.j. home staging. Jedná sa o dizajnovanie zapožičaných obrazov, nábytku, či iných kúskov dotvárajúcich priestor. Tento krok odporúčame konzultovať s odborníkom na home staging, či fotografom, ktorý má s inštaláciami skúsenosti a spolupracuje s viacerými galériami. Inšpirovať sa môžete napríklad aj v ateliéri ENNACCA.

 

Kuchynská linka je ozdobou domácnosti. Vynechajte všetky spotrebiče a nechajte ju vyniknúť
Kuchynská linka je ozdobou domácnosti. Vynechajte všetky spotrebiče a nechajte ju vyniknúť

 

Objektív niekedy zachytí viac než ľudské oko

 

Fotografia vie zachytiť váš domov v uhloch, v ktorých je vidno aj najmenšiu smietku prachu. Najmä ak je súčasťou prezentácie nehnuteľnosti aj virtuálna prehliadka. Počas nej vidí kupujúci každý detail, odraz, ale aj nežiaduci fľak. Smeti, neporiadok, nečistota, toto všetko vám s predajom bytu nepomôže. Platí tu pravidlo, že fotograf vidí všetko, častokrát aj to, čo je pod gaučom. A čo vidí fotograf, vidí aj potencionálny kupujúci. Ak máte domáceho miláčika, nezabudnite sa zbaviť chlpov. Na tomto kroku si dajte záležať. Uvedomte si, že o váš byt môže mať záujem aj silný alergik, ktorého už len maličký psí či mačací chlp vyvedie z rovnováhy. Pokiaľ máte k dispozícii vyšší rozpočet, najlepšou voľbou budú profesionálne upratovacie služby.

  Čistota sa neraz stáva pri fotení rozhodujúcou. Zrkadlové odrazy a veľké okná na fotografii vyniknú
Čistota sa neraz stáva pri fotení rozhodujúcou. Zrkadlové odrazy a veľké okná na fotografii vyniknú

 

Nechajte si poradiť od profesionála

 

Realitný agent vie najlepšie, čo potencionálny kupujúci očakáva od trhu a na čom mu v rámci charakteru priestoru záleží najviac. Aby sme dosiahli tento požadovaný efekt, potrebujeme nadhľad. Vystihnúť podstatu bytu je pri fotografii kľúčové. Najrozumnejším riešením je poobzerať sa po komplexných službách, kedy realitná kancelária ponúka aj profesionálny servis fotografa. Okrem špičkového fotografovania vám spoľahlivý realitný maklér vie zabezpečiť aj iné služby, ako napríklad skúseného inštalatéra, ktorý vám pomôže dostať vaše obydlie do tip-top stavu.

Náš tip: Zavolajte si fotografa do vášho bytu v čase, kedy je v ňom najviac svetla. Detail svetla z lampy, či slnečného lúča, dokáže urobiť z tmavého priestoru oázu oddychu.

 

Príprava neobývanej nehnuteľnosti

 

Dedenie nehnuteľnosti, ktorá je v pôvodnom stave nie je žiadnou raritou, ba naopak, tento jav sa stáva aj na Slovensku čoraz častejším. Viacerým z vás mohol byť zanechaný byt či dom v pôvodnom stave po prvýkrát, a tak vôbec neviete, kde začať. S prípravou nevypratanej nehnuteľnosti budete mať starostí viac, no netreba zabúdať, že dobre vynaložená energia sa vracia. Investovaný čas aj peniaze sa vám jednoznačne zhodnotia.

V tomto prípade bude jednoduchšie docieliť neutrálny pohľad a hodnotenie kritickým okom. Ľahšie sa totiž hodnotí čistý priestor, ako miestnosti zapratané vecami, ktoré nemá kupujúci záujem ďalej využiť. Predchádzajúce kroky môžete podľa situácie uplatniť aj v tomto prípade. Keďže ale môže ísť o zapratané priestory, odporučíme vám, čo s nimi.

A Súkromné veci a hodnotné cennosti odporúčame si ponechať. V prípade, že si hodnotou vecí nie ste istí, navštívte najbližšie starožitníctvo alebo antikvariát. Ak ide o drahú elektroniku a starožitnosti, ktoré nevyužijete, pokúste sa ich predať. Nápomocný vám pri tom môže byť online bazár, spomínaný antikvariát, či online aukcie s umením.

B Staré oblečenie, nábytok, potraviny, drogériu, úžitkové predmety využije charita. Záujem o jednotlivé kúsky zo zariadenia nehnuteľnosti môžu mať reštaurátori nábytku a doplnkov. Dokážu ich zrecyklovať a premeniť ich na nové dizajnové kúsky. Podporíte tým tiež udržateľný rozvoj v regióne a nepriamo zamedzíte hromadeniu odpadu.

C Stará kuchynská linka, sporák, nefunkčná elektronika, nepoužiteľný nábytok - o toto sa postará profesionálna firma, ktorá vám zabezpečí demontáž a legálny bezpečný odvoz, či recykláciu odpadu. Aj tento krok vám pri predaji nehnuteľnosti, sprostredkuje realitná spoločnosť.

Takisto ako v prvom prípade, kedy predávate nehnuteľnosť, ktorú obývate, aj v tomto prípade je najlepšie poradiť sa s odborníkmi, ktorí dokážu správne vyhodnotiť predajný potenciál nehnuteľnosti. Každá kvalitná realitná spoločnosť sa postará o všetky pre vás zaťažujúce činnosti a dodá priestoru ten správny vzhľad. Vďaka tomu dokážete hodnotu nehnuteľnosti v očiach kupujúceho zvýšiť.

Vypratanie nepotrebných vecí nie je vždy príjemnou činnosťou. Ak svoj čas viete využiť efektívnejšie, nechajte to na profesionálov

 

Dodajte fádnemu priestoru život

 

Niekedy stačí skutočne menej, ako si myslíte a z vašej starej nehnuteľnosti sa stane vzdušný obytný priestor. Menej je aj v tomto prípade viac. Zamerajte sa preto na jednoduchosť a minimalizmus. Výhrou je aj v tomto prípade biela farba, ktorá určite nič nepokazí. Ďalším spôsobom ako v nehnuteľnosti vyčarovať lepšiu náladu je priniesť do nej zeleň. Pokiaľ hovoríme o rastlinách a kvetoch vo vašom interiéri, máme na mysli pozitívny vplyv zelenej farby na ľudskú myseľ. Nielenže táto farba pôsobí upokojujúco, no doslova vdýchne život vašej nehnuteľnosti.

Zelená a biela farba spolu hrajú v harmónii a upokojujú ľudskú myseľ

 

FAQ:

 
Ako pripraviť dom na predaj?
Fotografie v inzeráte sú prvým kontaktom kupujúceho s nehnuteľnosťou. Atraktívnej prezentácii však predchádza samotná príprava na fotografiu a vyzdvihnutie všetkých pozitív. Hovoríme o upratovaní, home stagingu a zbavení sa zbytočností a o konštruktívnom pohľade na vec. Hlavným pravidlom je pozerať na nehnuteľnosť očami kupujúceho.

 

Kde nájdem kvalitného fotografa na fotky do inzerátu?
Odporúčame vám poradiť sa s vaším realitným maklérom. Dobrá realitná spoločnosť vám okrem vybavenia profesionálnych služieb fotografa, zabezpečí aj dokonalý vzhľad celkového interiéru a pomôže s nevyhnutnými opravami, či vyprataným nepotrebného zariadenia.

 

Aké sú najlepšie rastliny do bytu?
V prípade pútavej fotky vášho bytu vám odporúčame zadovážiť si živé kvety, ktoré interiér oživia. Veľmi obľúbenými sa stala monstera, aloe vera, tučnolist, či iné druhy sukulentov. Atmosféru nehnuteľnosti a jej okolia tiež pozdvihnú sezónne rastliny vo váze, podľa ročného obdobia.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií