Ako ušetriť na energiách? Riešením je pasívny dom

03.01.2023

Európska energetická kríza je veľmi úzko naviazaná na klimatickú krízu. Ak sa nám teda podarí znížiť energetické náklady, odpovieme si tiež na otázku ako chrániť životné prostredie. V tomto článku sa sústredíme na novodobé tipy, ktoré nezruinujú vašu peňaženku a pomôžu vám ušetriť z dlhodobého hľadiska.

 

Zamyslite sa nad rodinnou stavbou z väčšej perspektívy ešte pred samotným začiatkom

 

Ak sa chystáte alebo ste už začali stavať svoj nový domov, snažte sa brať ohľad na celkový projekt ako taký. Rodinný dom považujeme za komplex a súhru všetkých technológií použitých od hrubej stavby po technológie vykurovania, chladenia, dekoratívneho úžitku až po prostredie a jeho okolie. Pokiaľ teda chcete ušetriť celkové náklady za energiu, urobte svoje obydlie čo najviac praktickým a využiteľným v každom možnom ohľade. Spojenie logiky a ekologických riešení nemusí byť vôbec na škodu. Šetriť sa dá od úplného začiatku - už pri samotnom architektonickom návrhu, ktorý by mal reflektovať rodinu či obyvateľov domova. Na základe toho si viete vypočítať približný počet ľudí, ktorí ho budú obývať a k tomu prispôsobiť aj veľkosť priestorov z praktického a efektívneho hľadiska. Ak by ste rozlohu domu zbytočne navýšili, rátajte s oveľa väčšou spotrebou energií či nízkou efektivitou vykurovania. Vo všeobecnosti teda platí pravidlo stavby domu tak, že myslíte s perspektívou na niekoľko desiatok rokov dopredu.

 

Pasívne domy - Nevyhnutná budúcnosť?

 

Domy s takmer nulovou spotrebou energie vs. pasívne domy

Nízkoenergetické domy sú od januára 2021 minulosťou. Po novom je na Slovensku povolené stavať iba domy s takmer nulovou spotrebou energie. Pod touto definíciou chápeme celkovú spotrebu minutú na vykurovanie a prípravu teplej vody do 54 kWh/m2 za jeden rok - energetická trieda A0. Stále ale nehovoríme o pasívnych domoch. Ich spotreba sa na základe nemeckej klasifikácie pohybuje do maximálne 15 kWh/m2 za 1 rok. V rámci krajín západnej Európy hovoríme o viac-menej štandardných pravidlách pre stavbu domov. Slovenská Republika sa veľmi pomaly týmto štandardom približuje. V našej krajine je však trendom ušetriť na celkovej stavbe rodinného domu, kde nie vždy vieme kvôli svojpomocnej práci celkovú spotrebu vopred odhadnúť. V každom prípade je však pasívny dom jedinou možnosťou stavby do budúcna z hľadiska ekologickej i finančnej záťaže. Dôvodom je hlavne fakt, že všetky budovy sveta spolu zodpovedajú za minimálne 40% emisií skleníkových plynov za rok. A toto číslo má Európska Únia za cieľ znížiť, k čomu má prispieť každý členský štát.

 

Primárny zdroj energie ako základný faktor výšky energetickej spotreby

Pozrime sa najskôr na koncept vytvárania a spotreby energie v domácnostiach z užšieho uhla pohľadu. Primárnym faktorom ovplyvňujúcim výšku spotreby energie je základný zdroj jej príjmu, tak ako aj bočné zdroje. Každý zdroj má z hľadiska náročnosti na spotrebu a ekológiu priradený číselný koeficient. Výsledná energia je vypočítaná súčtom energií potrebných na vykurovanie a ohrev vody v jednotke Kilowatthodina za m2 (kWh/m2) a vynásobená koeficientom zdrojov príjmu. Najlepšou možnosťou je v tomto prípade jednoznačne fotovoltika, ktorej číselný koeficient je 0,0. Tesne za ňou sa ako zdroj energie nachádza kotol spaľujúci drevo (0,1), kotol na drevnú štiepku (0,15) a kotol na drevné pelety (0,2). Menej šetrným primárnym zdrojom energie je skvapalnený plyn s koeficientom 1,1. Okrem celkovej energetickej náročnosti sa plyn na Slovensku stal aj podstatne drahou záležitosťou. Najmenej výhodnou možnosťou sa z tohto hľadiska javí elektrina s koeficientom 2,2.

 

Ako fungujú pasívne domy?

Čo sa týka pasívnych domov, ich hlavnou myšlienkou je vytvárať si energiu a zdroj tepla čo najviac samostatne, a tým ušetriť celkové finančné náklady aj dopad na životné prostredie. Využíva najmä vnútorné zdroje a žiarenie slnka. Domácnosť a jej stabilná teplota je teda zabezpečovaná domácimi spotrebičmi, žiarovkami, TV obrazovkami, našim telesným teplom a Slnkom. Pri výstavbe daného typu domu nám teda vo veľkom pomáha prirodzené preslnenie zabezpečené orientáciou stavby na južnú stranu. Jedná sa teda o typ obydlia, ktorý zväčša nemá konvenčné vykurovanie.

 

Hlavné parametre pasívneho domu

 

1. Základom pri pasívnych domoch je špičková izolácia, pre ktorú sú typické okná s trojsklom či absolútna vzduchotesnosť. Pod absolútnou vzduchotesnosťou si predstavte úplné zabránenie únikov tepla cez termálne mosty.

2.  Súčasťou je taktiež špeciálny ventilačný systém, vďaka ktorému sa vzduch v domove samovoľne obmieňa bez minimálnej straty tepla. Hovoríme o rekuperačnej jednotke, ktorá danú výmenu vzduchu umožňuje. Moderná technológia by mala zabezpečovať rekuperačnú účinnosť od 80% a vyššie.

3.  Na pasívne domy sú tiež najmä v zime využívané tepelné čerpadlá slúžiace na ohrievanie nového vzduchu prichádzajúceho z vonku, no zároveň slúžia aj na chladenie či prípravu teplej vody. Vďaka projektu “Zelená domácnostiam” je k dispozícii dotácia na tepelné čerpadlo vo výške 3 400 Eur.

4.  Na pasívne domy môžete tiež využiť solárny termálny kolektor, ktorý znižuje energetické náklady a záťaž na životné prostredie. Stredoslovenská energetika na svojom webe ponúka aj poradenstvo a energetickú kalkulačku na výpočet úspory. Na solárne panely môže byť poskytnutá dotácia až 1 750 Eur.

Dané opatrenia na postavenie pasívneho domu vás jednoznačne vyjdú o 5 až 15% viac ako štandardné postupy, no zaručia vám nemalú ušetrenú sumu peňazí v budúcnosti. Približný odhad energetickej náročnosti pasívneho domu sa pohybuje až o 90% nižšie ako pri klasickom rodinnom dome.

 

Fotovoltika ako pilier pasívneho domu

 

Ako sme už vyššie v článku spomínali, fotovoltické panely predstavujú číslo jedna spomedzi všetkých zdrojov energie. Ich číselný koeficient je 0,0. V pasívnych domoch sa zvyknú používať najmä tepelné čerpadlá. Keďže ale využívajú ako zdroj samotnú elektrinu, sú menej nezávislé ako fotovoltické panely. Tie fungujú na princípe tvorby elektrickej energie prostredníctvom získavania a premeny slnečného žiarenia. Ich aktivita je v prípadoch absencie slnka zabezpečená záložnými zdrojmi v podobe benzínového alebo dieselového generátora. Druhou variantou záložného zdroja je batéria na fotovoltiku, ktorá ukladá vytvorenú energiu zo slnka do batérie. Úložná kapacita je však časovo obmedzená (približne 5 dní). Dotácia na fotovoltiku je v súčasnosti 1 500 Eur.

Poznámka: Fotovoltika sa bežne kombinuje so samotným tepelným čerpadlom, kedy získate o level vyššiu samostatnosť pri tvorbe energie.

 

Optimalizujte svoju domácnosť

 

Vo väčšine domovov si celkovú spotrebu energie navyšujeme sami, a to úplne zbytočne. Stačí sa držať pár základných pravidiel a energia už nebude mať bezodné dno.

Náš tip: Naučte sa preto prať iba plnú práčku, vypínať neaktívne spotrebiče zo zásuvky, či zapínať len naplnenú umývačku riadu.

 

Zelené strechy

 

Plochá strecha v sebe nesie viacero výhod. Okrem moderného minimalistického dizajnu nám umožňuje priamo na nej vypestovať zeleň. Vďaka nej zabezpečujeme v okolí domova prirodzené udržiavanie vlhkosti a chladu. Tieto faktory následne bojujú proti prílišnému prehrievaniu domu v letných mesiacoch a tak aj okolitej klímy.

 

FAQ:

 

Čo je to rekuperácia?
Rekuperačný systém zabezpečuje automatické vetranie vášho domu s minimálnymi stratami teplého vzduchu (do 10%). Funguje na princípe výmeny starého (vnútorného) vzduchu s vonkajším tak, že sa pri cirkulácii odovzdáva teplo z odchádzajúceho priamo úmerne do prichádzajúceho. Rekuperácia nahrádza klasické vetranie prostredníctvom otvorených okien.

 

Môžem si pasívny dom postaviť sám?
Pri stavbe pasívneho domu hovoríme o dôkladnej a precíznej práci, ktorú vedia vykonať iba vyškolení profesionáli. Ak ste sa však rozhodli daný typ domu postaviť svojpomocne, rátajte s nižšou efektivitou samovykurovania a celkovo zníženým energetickým komfortom.

 

Čo je to blower door test?
Jedná sa o približne hodinové testovanie stavby, pomocou ktorého sa overí kvalita vzduchotesnosti. Test neprievzdušnosti budovy je potrebné vykonávať pri každom novo-postavenom dome spĺňajúcom nízkoenergetické štandardy. Blower door test je vykonávaný profesionálnymi firmami, pričom cena sa pohybuje okolo 300 Eur.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií