Oznámenie o rekonštrukcii bytu, ako postupovať a na čo všetko pred rekonštrukciou myslieť

11.09.2024

Administratíva, ktorú je treba v rámci rekonštrukcie absolvovať si zaslúži osobitnú kapitolu. Jedná sa totižto o krok, na ktorý sa buď úplne zabudne, alebo sa nevykoná správne. Urobíme si preto jasno v tom, čo, kedy a komu treba pri rekonštrukcii bytu oznamovať.

 

Legislatívne povolenia a oznamy pri rekonštrukcii

 

OZNAM PRE SUSEDOV

 

Toto je dokument, ktorý budete musieť spísať pri menšej aj väčšej prerábke. Aj keď nie je povinný zo zákona, jedná sa o zachovanie dobrých susedských vzťahov. Pred samotným začatím napíšte oznámenie so všetkými potrebnými informáciami:

  • Dátum začatia rekonštrukcie a najdlhší možný termín ukončenia.
  • Časy v priebehu dňa, kedy môžu susedia očakávať zvýšený hluk a prašnosť.
  • Kontakt, kde majú v prípade sťažností volať (meno + telefónne číslo).

Prikladáme aj vzorový príklad: Oznam o rekonštrukcii bytu. Oznam nalepte na viditeľné miesto, najlepšie na prízemí (vývesná tabuľa, výťah), ktorým všetci pri vstupe do budovy prechádzajú. Zároveň nezabúdajte dodržiavať nočný kľud.

 

OHLÁSENIE STAVEBNÉMU ÚRADU

 

Ak idete búrať priečky, zväčšovať okná, montovať na ne z vonkajšej strany žalúzie, zasahovať do nosných stien, ste povinní tieto zmeny nahlásiť na stavebný úrad. Konkrétne zmeny, ktoré je potrebné nahlásiť nájdete vypísané v § 55 ods. 2 vyššie uvedeného Stavebného zákona.

Začnite preto čím skôr vypísaním tlačiva, kde skonkretizujete:

  • O aký zásah do bytového priestoru sa jedná a v akom časovom rozmedzí.
  • Kto je majiteľom bytu alebo kto je poverenou osobou (meno, priezvisko, adresa).
  • O aký byt sa jedná - poloha, adresa.

K tlačivu priložte aj list vlastníctva (nie starší ako 6 mesiacov) alebo kúpnu zmluvu. Ak ste v byte nájomníkom, budete potrebovať písomný súhlas majiteľa s prerábkou. Takisto bude potrebný aj súhlas správcu bytového domu s prerábkou.

Po zaplatení poplatku na príslušnom stavebnom úrade budete čakať na schválenie rekonštrukcie. Až po ňom môžete oficiálne začať. Maximálna lehota prerábky schválená stavebným úradom sú 2 roky.

Nie vždy je ohlásenie o rekonštrukcii stavebnému úradu povinné. Pokiaľ nejdete zasahovať do nosných priečok, stavebný úrad informovať nemusíte. Hovoríme napríklad o situáciách, kedy meníte plastové okná, kuchynskú linku, parkety, dvere, svietidlá, vaňu, či robíte nové stierky (jedná sa o udržiavacie práce). Ak si však nie ste istí, pod aké práce spadá vaša prerábka, určite sa radšej informujte na príslušnom stavebnom úrade.

 

SÚHLAS VLASTNÍKOV BYTOV V RÁMCI BYTOVÉHO DOMU

 

Ten je zo zákona potrebný získať iba v prípade, že budete rekonštrukciou neprimerane narušovať susedov. Takisto je vyžadovaný pri prerábke, ktorá by zmenila vzhľad bytového domu alebo spoločných priestorov v bytovom dome. Potrebný je súhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov.

Poznámka: Okrem bežných povinností, na ktoré musíte pred rekonštrukciou myslieť, si nezabudnite preštudovať aj váš domový poriadok. Každý má osobité pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať a jeden od druhého sa môžu líšiť.

 

Kedy pri rekonštrukcii bytu volať statika?

 

Pokiaľ idete čokoľvek v byte búrať a nie ste si istí, či sa náhodou nejedná o nosnú stenu, určite jeho odbornú pomoc potrebujete. Druhým prípadom je situácia, kedy určite o nosnú stenu ide - v tomto prípade je to vaša povinnosť, bez ktorej s prerábkou nemôžete začať.  

Majte na pamäti: Pokiaľ prerábka bytu akokoľvek zasahuje do nosných stien, či sa týka nadstavby, prístavby, novej stavby, okrem kontroly statika budete potrebovať aj stavebné povolenie podľa § 55 ods. 1 Stavebného zákona. Stavebné povolenie bude vydané jedine vtedy, ak vám statik a rovnako aj vaši susedia prerábku písomne odsúhlasili. Maximálna lehota vydania stavebného povolenia je 30 až 60 dní odo dňa podania žiadosti. Naopak, proti rozhodnutiu stavebného úradu sa môžete odvolať do 14 dní od jeho vydania.

 

Rekonštrukcia bytu je náročný a často stresujúci proces, ktorý si vyžaduje dôkladné plánovanie a organizáciu. Aby bol výsledok uspokojivý a samotná rekonštrukcia prebehla hladko, je potrebné zvážiť niekoľko kľúčových faktorov. Spísali sme preto pre vás 7 najdôležitejších bodov, na ktoré by ste pri prerábke bytu mali myslieť.

 

1. Plánovanie a rozpočet

 

Prvým krokom je dôkladné plánovanie. Stanovte si jasné ciele, čo chcete rekonštrukciou dosiahnuť, a vytvorte podrobný plán prác. Kľudne si všetko spíšte na papier. Ak ste v jednej domácnosti viacerí, jasné ciele vám pomôžu predísť nechceným konfliktom počas samotnej rekonštrukcie. Takisto si určite približný rozpočet, ktorý je jedným z najdôležitejších aspektov. Mali by ste vedieť, koľko peňazí môžete investovať. Nezabudnite si ponechať rezervu na nečakané výdavky, ktoré sa môžu vyskytnúť. Ak chcete vedieť, aká drahá je rekonštrukcia bytu, pomôže vám náš článok: Aká drahá je rekonštrukcia bytu.

 

2. Výber správnych materiálov na prerábku

 

Výber kvalitných materiálov je kľúčový pre dlhodobú spokojnosť s výsledkom rekonštrukcie. Porovnajte rôzne možnosti a všetko konzultujte s odborníkmi, aby ste sa uistili, že volíte materiály, ktoré sú nielen estetické, ale aj funkčné a trvácne. Správny výber skutočne nie je samozrejmosťou - zlý krok, ktorému by ste sa určite mali vyhnúť, je výber materiálov cez internetové stránky. Web nikdy úplne totožne neskopíruje realitu - materiály je nutné fyzicky ohmatať. V prípade, že by ste všetko riešili online, buďte pripravení na fakt, že celkový dojem môže byť v reálnom interiéri odlišný, ako ste si želali.

 

3. Výber dodávateľov

 

Dôležitým krokom je aj výber spoľahlivých dodávateľov a remeselníkov. Referencie od známych alebo recenzie na internete môžu byť užitočným zdrojom informácií. S dodávateľmi si dohodnite presné podmienky spolupráce vrátane termínov a cien.

 

Naša rada: V prípade termínov od dodávateľov počítajte s rezervou. Či už sa jedná o dohodnutý deň, kedy príde elektrikár, alebo o termín dokončenia výroby nábytku, pripravte sa na meškanie. Remeselníci sú počas celého roka značne vyťažení.  

 

4. Organizácia a koordinácia prác pri rekonštrukcii

 

Rekonštrukcia často zahŕňa viaceré typy prác, ktoré musia byť správne načasované a koordinované. Zabezpečte, aby boli všetci zúčastnení dobre informovaní o harmonograme a aby sa predišlo zbytočným zdržaniam. Aj v tomto prípade vám odporúčame poradiť sa s odborníkmi, ktorí vám povedia, s akými úkonmi je potrebné začať a ktoré sa naopak vykonávajú nakoniec. Všetko sa však odvíja od vašej individuálnej predstavy rekonštrukcie.

 

5. Dizajn a estetika bytového priestoru

 

Vopred si premyslite celkový dizajn a estetiku, ktorú chcete dosiahnuť. Môžete sa poradiť s interiérovým dizajnérom, ktorý vám pomôže vytvoriť harmonický a funkčný priestor. Nezabudnite zohľadniť aj praktické aspekty, ako je osvetlenie a úložné priestory. Odborník a remeselník by vždy mal ísť ruka v ruke s človekom, ktorý vám navrhuje vizualizáciu. V takom prípade sa naplní nielen vaša dizajnérska predstava, ale zároveň aj funkčná stránka rekonštrukcie.

 

6. Energetická efektívnosť a udržateľnosť

 

Pri rekonštrukcii bytu sa oplatí myslieť aj na energetickú efektívnosť a ekologické riešenia. Investícia do kvalitnej izolácie, energeticky úsporných spotrebičov a ekologických materiálov môže znížiť vaše budúce náklady na energie a prispieť k ochrane životného prostredia. Samozrejme, aj tento úkon je potrebné zobrať do úvahy iba v medziach vami vyhradeného rozpočtu.

 

7. Zdravie a bezpečnosť

 

Dbajte na bezpečnosť pri realizácii prác. Zabezpečte, aby všetky elektrické a vodovodné inštalácie boli vykonané odborníkmi a spĺňali všetky normy. Rovnako dôležité je aj zabezpečenie čistoty a ochrany pred prachom a nečistotami počas celej rekonštrukcie.

 

Rekonštrukcia bytu je veľký krok, ktorý môže výrazne zlepšiť kvalitu vášho bývania. Dôkladná príprava a premyslené rozhodnutia vám pomôžu dosiahnuť želaný výsledok a užiť si novozrekonštruovaný priestor s radosťou a spokojnosťou.

 

Zdroje:

https://www.e-byt.sk/data/uploads/dokumenty/rekonstrukcia-bytu-oznam.pdf
https://www.zakonypreludi.sk/zz/1976-50#p55

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií