Ako prenajať byt? Zariaďovať alebo nezariaďovať

09.04.2023
Neexistujú žiadne presné pravidlá, ktoré určujú, či má vlastník bytu prenajať zariadený alebo nezariadený byt. Je len na vás, či ponúknete byt s holými stenami a podlahou alebo s kompletným zariadením, spotrebičmi, dokonca aj s kuchynským riadom.

Plánujete byt prenajať? Tento nábytok nevynechajte

 
Ak ste sa rozhodli zvýšiť hodnotu svojho bytu na prenájom, je ten správny čas na nákup základného vybavenia.
 
Super inšpiráciu do každej miestnosti, aj vrátane dekorácií a doplnkov, nájdete vo vyhľadávači Biano.sk. Môžete hľadať podľa miestností, typu nábytku alebo zadávaním jednotlivých slov. Nájdete tam tisícky produktov od stoviek výrobcov z celého Slovenska.

 

Aký nábytok kúpiť do bytu?

 
Kuchyňa
  • kuchynské spotrebiče
  • jedálenský stôl a stoličky 
Obývačka 
  • obývacia stena (voľne stojace, ktoré si nájomník rozmiestni sám, nájdete tu)
  • dostatok svetla v celom byte
Spálňa
Kúpeľňa 
  • sanita
  • sprchový záves
  • závesy alebo rolety na okná
  • dekorácie v neutrálnom štýle

Kúpeľňu si zariaďte v neutrálnom štýle; ako dekorácia v tomto prípade môže poslúžiť koberček alebo záves

 

O čo sa pri prenajímaní nestaráte?

Do bytu, ktorý chcete prenajať, nemusíte kupovať televíziu či stereo. Nemusíte míňať ani na špeciálne kuchynské spotrebiče, ako je mixér, toustovač a mikrovlnka. Rovnako si nerobte starosti s kobercami, kuchynským riadom a posteľnou bielizňou.

 

Výhody prenájmu zariadeného bytu

 
  • väčšinou sa zariadený byt prenajíma rýchlejšie
  • po skončení nájmu môžete nábytok sami využívať alebo ho predať
  • v prípade, že byt zariadite luxusnejším nábytkom a doplníte dizajnovými kúskami, oslovíte náročnejšiu klientelu, a tým zvýšite hodnotu prenajímaného bytu

 

Výhody prenájmu nezariadeného bytu

 
  • nájomníci, ktorí si kupujú vlastný nábytok, zostávajú dlhšie, nakoľko investovali a sťahovanie je pre nich zložité a nákladné
  • často si ľudia chcú zariadiť bývanie podľa seba, sú tak šťastnejší a nebudú chcieť veci meniť
  • za majetok nájomníkov nie ste nijako zodpovedný
  • nemusíte sa báť opotrebenia vlastného majetku
Sú to faktory, ktoré by ste mali zvážiť. Typ a množstvo vybavenia v zariadenom byte určite priláka rôznych záujemcov. 
 
Byt vybavený luxusným nábytkom s veľkou TV a kompletnou sadou kuchynského riadu je ideálny pre vysoko postavenú klientelu. Tí často cestujú do mesta na pár mesiacov, alebo chcú mať svoje “druhé sídlo”. Tento typ prenájmu je najlepší na krátkodobý prenájom. 
 
Naopak, byt vybavený lacnejším a len základným nábytkom je ideálny pre ľudí, ktorí sa sťahujú prvýkrát sami, sú študenti, alebo šetria na kúpu vlastného domu. 
 
Pri zariaďovaní vždy myslite na to, komu by ste najradšej byt prenajali. Všetko však závisí aj od iných faktorov, napríklad ako na meste, v ktorom byt prenajímame, či v ňom je univerzita, a pod. Vydajte sa preto zlatou strednou cestou.

Byt vybavený lacnejším a len základným nábytkom je ideálny pre ľudí, ktorí sa sťahujú prvýkrát sami, sú študenti, alebo šetria na kúpu vlastného domu
 

Prispôsobte výšku depozitu

 
Byt vždy prenajímate s depozitom vo výške jedného až dvoch nájmov. Ak ste byt novo zariadili nezabudnite kauciu trocha navýšiť. Dostatočne vysoká hotovosť vám pomôže pokryť potenciálne poškodenie veci, ako napríklad spáleniny od cigariet alebo pokazené spotrebiče. 
 
Než sa nový nájomník nasťahuje, nezabudnite všetko kompletne prejsť a poznačiť do preberacieho protokolu, ktorý obaja podpíšete. Je na mieste urobiť si v prítomnosti nového nájomcu podrobnú fotodokumentáciu stavu bytu pri jeho odovzdaní.
 
To, aký byt sa rozhodnete prenajať je len a len na vás. Aj zariadené, aj nezariadené bývanie má svoje výhody. Ak sa neviete rozhodnúť, vždy môžete spraviť kompromis a byt vybaviť len čiastočne.
 
Ak neviete, aké doplnky vybrať do novozariadeného bytu, inšpirujte sa tu.

 

FAQ:

 

Ako určiť výšku depozitu na prenájom bytu?
Byt vždy prenajímate s kauciou vo výške jedného až dvoch nájmov. Ak ste byt novo zariadili nezabudnite kauciu trocha navýšiť. Dostatočne vysoká hotovosť vám pomôže pokryť potenciálne poškodenie veci, ako napríklad spáleniny od cigariet alebo pokazené spotrebiče. 
 
Aké sú výhody nezariadeného bytu?
Ľudia si chcú často zariadiť bývanie podľa seba, sú tak šťastnejší a nebudú chcieť veci meniť. Nájomníci, ktorí si kupujú vlastný nábytok, zostávajú dlhšie, nakoľko investovali a sťahovanie je pre nich zložité. Za majetok nájomníkov nie ste nijako zodpovedný a teda sa nemusíte báť opotrebenia vlastného majetku.
 
Aké sú výhody zariadeného bytu?
Zariadený byt sa väčšinou prenajíma rýchlejšie. Po skončení nájmu môžete nábytok ďalej využívať, ponechať si ho na vlastné účely alebo predať. Menší byt stačí vybaviť jednoducho, pretože si ho väčšinou prenajímajú mladšie – menej náročnejšie generácie.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií