Koľko stojí zariadenie nehnuteľnosti?

06.10.2021
Kúpa samotnej nehnuteľnosti je dôležitým krokom, pri ktorom si potrebujete všetko dobre premyslieť. Koniec koncov nekupujete iba samotný dom, či byt, ale tiež aj všetko, bez čoho sa vo svojom novom domove nezaobídete. To zahŕňa všetky veci, ktoré v každodennom živote používate a je ľahké na niektoré z nich pri plánovaní rozpočtu zabudnúť.

Skôr, ako začnete premýšľať nad samotnou výbavou, musíte mať hotové základy, bez ktorých sa ďalej nepohnete. Hovoríme o podlahách, osadení sanity, rekonštrukcii vody a elektriny, omietkach,  radiátoroch, zásuvkách a vypínačoch.

V rámci našej služby rekonštrukcie do stavu štandard tento nevyhnutný základ ponúkame.

Poďme na to! Kúpa a dozariaďovanie nového bytu, či domu obnáša okrem očividných nutností, akými sú postele, sedacia súprava a kuchynská linka taktiež aj mnoho potrebných detailov, na ktoré je pri plánovaní výbavy potrebné myslieť.

Je pravdepodobné, že nebudete musieť dokupovať všetku elektroniku a spotrebiče, ako aj úplne všetok nábytok. My ich však pre istotu spomenieme, aby sme si čo najvernejšie priblížili celkové náklady na dozariaďovanie.

 

Nájdite si dostatok času

 

Prvým faktorom, ktorý je dôležité mať na pamäti, je čas. Aby ste mohli začať bývať, potrebujete mať nehnuteľnosť vybavenú základom. Po splnení vyššie spomenutej štandardnej výbavy (podlahy, sanita, voda a elektrina) ďalšie nutné minimum môže pre každého znamenať niečo iné.

Predstavme si pod tým však postele, kuchynskú linku, nevyhnutné spotrebiče a úložný priestor. Tieto neodmysliteľné súčasti bývania musíte zaobstarať pred tým, ako sa nasťahujete a keďže tieto veci neobmieňame každý rok, na ich výbere si dávame záležať a to nejaký čas trvá.

Prirátajte k tomu aj čas na dodanie objednaného tovaru. Najmä v aktuálnej situácii sa na všetko čaká dlhšie. Výrobcovia často nemajú dostatok materiálu a predajcovia na dodaný tovar čakajú dlhšie.

Overte si preto dostupnosť vami zvolených produktov, aby ste sa mohli časovo zariadiť už dopredu. Na nábytok na zákazku sa prirodzene čaká dlhšie, ako na sériovo vyrábaný. V rámci dodania kuchynskej linky, postelí a úložného priestoru si preto nechajte rezervu aspoň jeden mesiac.

Keď ste svoj nový dom, či byt obstarali základným vybavením, môžete postupne prejsť na sekundárnu, no samozrejme rovnako nevyhnutnú výbavu. Elektrospotrebiče, úložné priestory a všetko, čo dennodenne využívate. Viaceré súčasti celkového zariaďovania domácnosti môžete riešiť postupne už počas bývania.

Nie všetky totiž nutne potrebujete mať v domácnosti od momentu, keď sa nasťahujete. Isté však je, že zaobstarať ich koniec koncov musíte a preto je dobré si včas zhrnúť všetko, čo budete potrebovať.

Poďme k samotným nákladom na dozariaďovanie. Každej miestnosti priradíme obvyklé štandardné zariadenie a spotrebiče. Odhadneme celkový cenový interval spomenutej výbavy, v ktorom dolná hranica reprezentuje nižšiu cenovú reláciu dokúpeného zariadenia, pričom vyššia reprezentuje prémiové / kvalitnejšie zariadenie pre náročných. Ceny sú v eurách a sú odvodené od priemerných cien predajcov nábytku a elektroniky strednej triedy na Slovensku.

 

Spálňa

 

V tejto miestnosti strávite tretinu svojho života, a aj keď väčšinu tohto času nevnímate, určite by ste si mali na jej zariadení dať záležať. Obvyklým štandardom je veľkorysý úložný priestor - väčšinou v podobe šatníkovej skrine, ďalej manželská posteľ (+ matrace), dva nočné stolíky a elektronika – dve nočné lampy.

Pri výbere postele je okrem dizajnu konštrukcie, rovnako dôležitý aj kvalitný matracPri výbere postele je okrem dizajnu konštrukcie, rovnako dôležitý aj kvalitný matrac

 

Väčšinou však budete zariaďovať viac, ako len jednu spálňu. Pre naše účely teda pridajme ďalšiu spálňu, ktorá bude obsahovať posteľ (s matracom), stôl so stoličkou a nábytok v podobe skrine s policami a komody.

 

Dolná hranica:

Manželská spálňa: 400 (posteľ plus matrace) +  250 (šatníková skriňa) + 2x40 (nočné stolíky) + 2x20 (nočné lampy)

Detská spálňa:  250 (rám plus matrac) + 100 (menšia šatníková skriňa) + 80 (komoda) + 100 (stôl) + 80 (stolička) + 30 (stolná lampa) = 2230 €

Horná hranica:

Manželská spálňa: 800 (posteľ plus matrace) + 500 (šatníková skriňa) + 80x2 (nočné stolíky) + 30x2 (nočné lampy)

Detská spálňa: 400 (posteľ plus matrac) + 300 (šatníková skriňa) + 200 (komoda) + 250 (stôl) + 200 (stolička na kolieskach) + 70 (stolná lampa) = 2940 €

Cena za dozariadenie manželskej a detskej spálne sa pohybuje cca medzi 2200 – 3000 €.

 

Kuchyňa

 

Kuchyňa bola vždy pomyselným centrom každej domácnosti a obývacej izbe prenecháva skôr rolu relaxu a oddychu. V kuchyni sa nielenže neustále niečo deje, ale je to okrem miesta spoločných obedov tiež miestom spoločných konverzácii.

Základ tu tvorí kuchynská linka, kuchynský stôl, stoličky a kuchynská skrinka. Čo sa týka spotrebičov, žiadna kuchyňa sa nezaobíde bez chladničky s mrazničkou, mikrovlnnej rúry, varnej kanvice, rúry na pečenie so sporákom, umývačky riadu, prípadne kontaktného grilu.

 

Dolná hranica:

500 (kuchynská linka) + 250 (kuchynská skrinka) + 60x4 (stoličky) + 170 (jedálenský stôl) + 400 (umývačka) + 300 (sporák s rúrou) + 300 (chladnička s mrazničkou) + 60 (mikrovlnná rúra) + 20 (varná kanvica) + 50 (kontaktný gril) = 2290 €

 Horná hranica:

900 (kuchynská linka) + 400 (kuchynská skrinka) 100x4 (stoličky) + 300 (jedálenský stôl) + 700 (umývačka) + 450 (sporák s rúrou) + 600 (chladnička s mrazničkou) + 150 (mikrovlnná rúra) + 60 (varná kanvica) + 120 (kontaktný gril) = 4080

Cena za dozariadenie kuchyne sa pohybuje cca medzi 2200 – 4000 €.

Kvalitné spotrebiče sú rozumná dlhodobá investíciaKvalitné spotrebiče sú rozumná dlhodobá investícia

Obývacia izba

 

Miestnosť, ktorá spája estetiku s funkčnosťou. Výstavná skriňa vášho príbytku, kde po náročných dňoch dokonale zrelaxujete. Oddych si môže každý predstavovať inak, no v kontexte obývacej izby k nemu neodmysliteľne patrí sedacia súprava, konferenčný stolík, obývacia zostava, komoda, TV,  svietidlo.

 

Dolná hranica:

700 (obývacia zostava) + 70 (konferenčný stolík) + 500 (sedacia súprava) + 150 (komoda) + 50 (svietidlo) + 800 (TV) =2270 €

Horná hranica:

1200 (obývacia zostava) + 150 (konferenčný stolík) + 1000 (sedacia súprava) + 300 (komoda) + 200 (svietidlo) + 2000 (TV) = 4850 €

Cena za dozariadenie obývacej izby sa pohybuje cca medzi 2300 – 4900 €.

 

Kúpeľňa

 

Okrem základu, ktorým je sanita v každej kúpeľni určite nájdete tiež práčku a na škodu nie je mať ani úložný priestor pre drogériu a kozmetiku.

 

Dolná hranica:

250 (práčka) + 100 (komoda) = 350 €

Horná hranica:

500 (práčka) + 300 (komoda) = 800 €

Cena za dozariadenie kúpeľne sa pohybuje cca medzi 350 - 800 €.

Svietidlá sú súčasťou každej miestnosti a môžu slúžiť zároveň aj ako dekorácia

Predsieň

 

Vstupná brána do každej domácnosti. Väčšinou tu nájdete úložný priestor v podobe predsieňovej zostavy obsahujúcej botník, šatníkovú skriňu, vešiakové panely, zrkadlo a svietidlá.

 

Dolná hranica:

500 (predsieňová zostava)

Horná hranica:

1000 (predsieňová zostava)

Cena za dozariadenie predsieňe sa pohybuje cca medzi 500 - 1000 €.

 

Dekorácie

 

Za predpokladu, že sa sťahujete do väčšieho, okrem dekoračných predmetov z minulého bývania budete chcieť svoj nový domov skrášliť novými prvkami. Môžete sa rozhodnúť pre sériovo vyrábané dekorácie, alebo pre originálnu tvorbu lokálnych remeselníkov a umelcov. My veríme, že jedinečné a originálne výrobky vášmu domovu pridajú po estetickej stránke, ako produkty vyrobené veľkými značkami pre masy.

Kvety, zeleň a vhodne zvolené dekoračné prvky, či umelecké diela vnesú do vašej nehnuteľnosti pocit teplaKvety, zeleň a vhodne zvolené dekoračné prvky, či umelecké diela vnesú do vašej nehnuteľnosti pocit tepla

 

Okrem toho týmto spôsobom podporíte tiež lokálnu tvorbu a komunitu napr. aj z dielne ennacca. Každý má svoju vlastnú predstavu o dekoráciách pre svoje bývanie a preto približnú cenu za obstaranie dekorácií neuvádzame.

Cena na celkové dozariadenie celej nehnuteľnosti v rámci manželskej spálne, detskej spálne, kuchyne, kúpeľne, obývačky a predsiene sa pohybuje cca medzi 7750 (bez dekorácií) – 13700 eur (bez dekorácií).

 

FAQ:

 

Ako dostať nové zariadenie a výbavu do vašej nehnuteľnosti?
Máte niekoľko možností, ktoré sú samozrejme závislé na tom, koľko financií ste ochotní samotnému prenosu zariadenia venovať. Nové zariadenie a spotrebiče si môžete do domácnosti priniesť po vlastnej osi, čo obnáša samotný prevoz aj manipuláciu. Toto je najmenej finančne náročná možnosť, no tiež najmenej praktická.
Môžete si prenajať vozidlo, ktoré bude pre prepravu novej výbavy praktickejšie. Využiť tiež môžete aj službu donášky produktov priamo k vám domov, ktorú poskytuje predajca. Overte si však, na ktoré produkty sa táto služba vzťahuje. Koniec koncov si môžete objednať aj sťahovaciu službu – najpohodlnejšie, no často najviac finančne náročné riešenie. Môžete si byť istí aj tým, že vášmu majetku sa pri manipulácii nič nestane – tým sťahovacia služba ručí. 
 
Čím pri dozariaďovaní nehnuteľnosti začať?
Na niektoré veci sme jednoducho odkázaní viac, ako na druhé. Potrebujeme sa mať kde vyspať, potrebujeme prístup k internetu, potrebujeme sa mať kde najesť, jedlo uschovať a pripraviť si ho. Pri dozariaďovaní určite uprednostnite postele a matrace, chladničku, sporák, mikrovlnnú rúru a samozrejme pre začiatok aj úložný priestor. Na ostatné veci určite prídete aj sami – veď každý sám seba pozná najlepšie.
 
Ako na dozariaďovaní nehnuteľnosti ušetriť?
Na niektorých veciach sa šetriť oplatí, kým na iných vôbec. Realita je iná pri nábytku a iná pri spotrebičoch. Pravdou je, že aj nábytok v strednej, až stredne-vysokej cenovej relácii je často konštruovaný z nie veľmi kvalitných materiálov, akým je napríklad drevotrieska. Kvalitnejším náprotivkom je väčšinou už iba nábytok z masívneho dreva, pri ktorom je cena rádovo vyššia. Pri niektorých kusoch nábytku sa oplatí obhliadnuť sa aj po bazároch. Môžete tam nájsť skutočne kvalitné produkty za zlomok ceny. Čo sa však týka elektroniky, pri tej sa šetriť neoplatí. Náročnejšia elektronika zvykne vydržať dlhšie, je menej kazivá a pre okolie viac udržateľná.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií