Bazár MEGA s dlhoročnou tradíciou v Banskej Bystrici hľadá nového majiteľa

23.09.2020
MEGA, bazár s rozličným tovarom, ktorý pôsobí v Banskej Bystrici už 30 rokov je na predaj. Dlhoročná tradícia sa v podniku vytvorila nielen vďaka obchodnému duchu majiteľov, ale aj empatii a schopnosti adaptovať sa do každého obdobia. O pádoch a vzletoch, získavaní stálej klientely a obchodné, či ľudské rady ako viesť takúto prevádzku, priblížili majitelia bazáru v krátkom rozhovore pre DO DOMČEKA.

V ktorom roku ste začali podnikať? Spomínate na toto obdobie v dobrom alebo to boli pre Vás skôr náročnejšie chvíle?
 
Začali sme hneď po revolúcii a v okamihu keď to povolila legislatíva. Boli to krásne časy a my sme boli plní chuti a elánu, vyprahnutí predrevolučnou dobou. Boli to časy, keď sa dalo podnikateľsky „odtrhnúť z reťaze .“
 
Čo Vás viedlo k rozhodnutiu založiť si práve bazár, bolo to plánované? Aké boli Vaše očakávania?
 
Bazár sme  otvorili, lebo v tomto segmente bola na trhu veľká diera a bolo s čím obchodovať.
 
Aké boli prvé reakcie okolia? Darilo sa Vám hneď, či trvalo dlhšie, kým ste si získali stálu klientelu a vypracovali koncept?
 
Spočiatku bol samozrejme chaos, ľudia nás posudzovali, niektorí odsudzovali, iným sa to páčilo. Ale v podstate väčšina bola nadšená, že sa môžu niečoho zbaviť a získať peniaze, iní si pomohli nákupom lacných vecí. A tak je to dodnes. Samozrejme boli úspechy i zakopnutia, ale čas nás naučil a dnes máme vypracovaný dokonalý systém práce tak, aby boli spokojní zákazníci aj my.

                                            "...ľudia nás posudzovali, niektorí odsudzovali, iným sa to páčilo."
 
Ktorý sortiment tovaru je pre Vašich zákazníkov najzaujímavejší? A aký bol najbizarnejší kúsok, ktorý ste predávali?
 
Pre našich zákazníkov je zaujímavé takmer všetko. Vybavenie domácnosti, dielne, náradie pre profi aj hobby, starožitnosti, zberateľské kúsky, ochranné pracovné pomôcky, detské aj športové potreby, skrátka bazár. No značnú časť nášho sortimentu tvorí aj tovar nový, priamo z veľkoskladov. A viete čo je u nás najväčším bonusom pre našich zákazníkov? Príjemne nízke ceny. Na tom je postavený celý náš podnikateľský zámer. Mali sme kúsky, ktoré u nás stáli 10 rokov a nakoniec si predsa našli svojho nového majiteľa. Všetko je hlavne v otázke hodnoty tovaru pre zákazníka a jeho predajnej ceny. Keď toto skĺbime, je spokojný zákazník aj my.
 
"Mali sme kúsky, ktoré u nás stáli 10 rokov a nakoniec si predsa našli svojho nového majiteľa"
 Je podľa Vás ťažké udržať si dobré meno a konkurencieschopnosť na trhu? V čom je bazár špecifický?
 
V regióne nemáme  dlhodobejšiu konkurenciu.  Sme k zákazníkom féroví a nebojíme sa straty. V horších časoch si vieme utiahnuť opasok.

Máte aj nejakú zaujímavú alebo vtipnú príhodu z obdobia podnikania? 
 
Spomínam si na zákazníka, ktorý u nás predal hodnotnú bibliu a o dva roky si ju kúpil nazad a ani nevedel, že bola pôvodne jeho. Bol kúpou tak nadšený, že sme mu nakoniec predali bibliu za nákupnú cenu. Keď sa dozvedel pravdu, pozval nás všetkých na obed.
 
Máte nejakú špecifickú radu v rámci podnikania, s ktorou by ste sa radi podelili s Vašimi nasledovníkmi?
 
Moja rada? Cti si zákazníka svojho viac ako seba samého, nesnaž sa ho oklamať a hlavne, buď skromný. Slušnosť a poctivosť, aj keď je pravda, že dnes sa to príliš nenosí. Ale to je recept, ako byť na trhu 30 rokov.

Čo Vám podľa Vás pomohlo počas celého obdobia podnikanie udržať? Bola to skôr ľudská stránka alebo podnikavý duch?
 
Držíme sa na trhu v dobrej kondícii vďaka prístupu k zákazníkom aj dodržiavaním pravidiel. Našou prioritou, aj keď to znie ako klišé, je spokojný zákazník. Rád príde znovu a to je pre nás profit aj uspokojenie z dobrej práce. S niektorými zákazníkmi máme za tie roky takmer rodinné vzťahy.
 
Bazár MEGA s dlhoročnou tradíciou je na predaj a hľadá svojho nového majitelia

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií