STRACH verzus PLÁN A, B, C

30.10.2020
Za posledné týždne sa dejú „zvláštne“ veci. Sedíte a neveríte vlastným očiam a ušiam. Všade okolo počuť: „Už nech sa to skončí!“ Podľa mňa nie je dôležité čakať práve na „koniec“. Všetko sa raz skončí. Dôležité je, čo si z tohto odnesie každý z nás?! Odnesiete si PONAUČENIE? 

A áno, aj vo financiách a realitách (osobný život nevynímajúc) je veľmi veľa príkladov a ponaučení ako neplakať, keď sa stane nepríjemná situácia. To, že budete mať napriek tomu strach a pár nocí si nepospíte je normálne – SME PREDSA ĽUDIA.

Ale šťastie praje pripraveným... 

Predtým, ako vám napíšem pár príkladov padáčikov A, B, C musím povedať, že mne tento spôsob uvažovania pomáha nielen v pracovnom, ale aj v osobnom živote. Je to krásny príklad toho, ako vyjsť zo zóny komfortu, a možno s bolesťou, ale prekonať pohodlnosť. Je to recept ako sa nezblázniť...:) 

Je to plán ako čeliť strachu bez veľkých obáv o budúcnosť. Nemyslím ten krásny idealistický plán ako sa situácia vyrieši (plán A). Plán A má veľká väčšina ľudí (predstavy, ako chceme, aby dopadli nasledujúce udalosti). Viete ale odpovedať na otázku: „Keď nevyjde plán A, máte plán B? A keď nevyjde plán B, máte aj plán C?“ 

Ak ste zamestnaný a máte stabilné miesto, platiť hypotéku za byt nie je problém. V podstate to nie je problém nikdy, keď ste si dostatočne odpovedali na otázku k plánu B. Ak nebudem mať príjem, akú musím mať rezervu, aby som vyžil X mesiacov? Prečo X? Lebo každý si dokáže inak dlho hľadať prácu...Ak nebudem vedieť nájsť prácu, čo s bytom? (to je plán C?) RIEŠENIE JE VŽDY, A TOTO JE DOBRÁ SPRÁVA. 
Verte alebo nie, aj ja som sa stretla som SUPERMANMI. Tričko s písmenom S pod košeľou síce skrývajú, ale odpovede na otázky ich vždy prezradia. Nikdy sa im totiž nič nestane. To je ich tvrdenie. Zabezpečenie nepredvídateľných udalostí im nič nehovorí. A teda ani plán B a C nemajú. Lebo doteraz sa im nič nestalo, tak prečo by sa im to malo stať neskôr? (myslím niečo zlé: prepustenie zo zamestnania, choroba, škoda na majetku...). Keď ale potrebujú pomôcť, tak prví dvíhajú rúčku... Treba ich ale vytrestať, aby si zapamätali?

V živote som mala šťastie na múdrych ľudí a dodnes sa držím ich cenných rád. Sú veľmi dôležité, a preto sa s vami rada o niektoré z nich podelím: 

Prikrývaj sa len takou perinkou, akú máš a vždy niečo odlož na neskôr. Zabezpečí ti to slobodu! 

 Okolnosti neformujú človeka, ale ukazujú, aký v skutočnosti je. Človek a jeho povaha sa vždy ukazuje v ťažkých časoch, nie v tých dobrých. 

Dôležité nie je, aby vám niekto odpovedal na to, či je to dobré alebo zlé – čo sa teraz deje. Dôležité je, ako sa na to pozeráme... Čo tak využiť toto obdobie na to, aby sme sa popasovali so strachom? Aby sme využili práve tento čas na rozmýšľanie o veciach, o ktorých sme doteraz nemali čas uvažovať? Čo tak chytiť do ruky knihu a prečítať si niečo, čo vás „postaví“ informáciou v budúcnosti na nohy? (A áno, zapnúť správy a Facebook je naozaj ľahké. A aj horekovať a hundrať je tiež ľahké. Toto tým ale nemyslím). 

A my všetci chceme zistiť, koho máme po svojom boku a chceme vedieť, či to, čo sme si stanovili ako plán A, B, C aj funguje, a či sa o to môžeme oprieť. Či je to v práci, doma alebo v priateľskom a kamarátskom vzťahu. Alebo inak: „chceme to vôbec vedieť?“ 

Chceme, len treba prekonať strach a nakuknúť pod pokrievku. 
 
Teraz nastal čas, keď sa veci možno viac ako inokedy „rozjasnia“ a ľudia sa začnú pýtať. Odpoveď nemusí byť lichotivá, ale vždy sa dá nájsť riešenie, ak vyjdete zo zóny komfortu a začnete rozmýšľať nad otázkami a hľadať odpovede. Ak máte dilemy v otázkach financií a realít, tak sme stále tu. 
STAČÍ SA SPÝTAŤ.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií