Ako na umakartové jadro? Oplatí sa viac renovácia alebo rekonštrukcia

21.09.2020
Umakartové jadro, alebo aj pozostatok masívnej panelákovej výstavby z minulých rokov, môžeme dnes najčastejšie vidieť práve na sídliskách. Tento spôsob pre inžinierov a architektov predstavoval jednoduchšie a hlavne lacnejšie riešenie, ako zhotoviť kúpeľňu. 
 
Jeho renovácia nie je vzhľadom na krehkejšie vlastnosti jednoduchá a častým úkazom je preto úplné zbúranie a nahradenie tehlovou priečkou.
Takéto riešenie je však náročné na realizáciu a tiež financie.
 

Ako sa vyhnúť búraniu vo vašej domácnosti, zachovať estetickú stránku kúpeľne a nezaťažiť pri tom príliš vašu peňaženku?
 

Viete, čo to vlastne umakart je?

 
Umakart je druh laminátu, ktorý sa vyrába tak, že sa na seba vrství niekoľko papierových dosiek. Tie sú na vrchnej strane prekryté jednou dekoračnou vrstvou. Jeho výroba je rýchla a jednoduchá. Umakart je vlastne akási kartónová stena, ktorá je na vonkajšej strane stvrdená syntetickou živicou.

Dnešní vlastníci umakartového jadra však môžu byť po rokoch bývania a používania s jeho stavom častokrát nespokojní. Je náchylnejší na poškodenie a zub času je na ňom vidieť viac ako na klasických stenách. 

Prečo nám v domácnosti robí problémy?

 
Prvým faktorom je funkčnosť a odolnosť. Umakartové steny sú vo väčšine slovenských domácností staršie ako ich vlastníci. Už na prvý pohľad nám musí byť jasné, že panelová alebo tehlová stena toho znesie viac. Umakart v porovnaní s takýmito stenami takmer vôbec neizoluje zvuk a jeho životnosť je podstatne nižšia.
 
Už na prvý pohľad nám musí byť jasné, že panelová alebo tehlová stena toho znesie viac
 
 
Je tiež omnoho náchylnejší na tvorbu plesní, ktoré si navonok vôbec nevšimnete. Môžu sa vytvoriť v jeho vnútri, kedy papierové vrstvy jednoducho navlhnú a pleseň sa tak rýchlo uchytí. Jej vdychovanie môže mať z dlhodobého hľadiska nepríjemné zdravotné následky.

Druhý faktor je samotný vzhľad. Umakartové jadro má obmedzené možnosti estetických úprav a pokiaľ ho máte v pôvodnom stave, s modernými kúpeľňovými trendami už určite krok nedrží.

Renovácia verzus nahradenie 

 
Po rozhodnutí niečo s umakartom v domácnosti urobiť máme v zásade dve možnosti. Prvou z nich je úplné odstránenie umakartu a jeho nahradenie. Najčastejšie ho obyvatelia slovenských bytoviek nahrádzajú klasickou tehlovou priečkou, ktorá je trvácna, odhlučnená a podstatne kvalitnejšia s neporovnateľne dlhšou životnosťou. Zaberie v priemere 7 až 15 dní.

Ak sa necítite na kompletnú rekonštrukciu a vybúranie, steny môžete renovovať. Na výber sa vám ponúkajú rôzne možnosti. Umakart môžete obložiť kachličkami, otapetovať alebo nanovo natrieť. Ušetríte tým čas aj finančné prostriedky a nemusíte si nechať rozbúrať polovicu domácnosti. Z dlhodobého hľadiska však renovácia umakartového jadra nemusí byť najšťastnejšiou voľbou z hľadiska trvácnosti stavebných materiálov, či kvality technologických postupov.
 
Kompletná rekonštrukcia bytového jadra a náhrada umakartu za klasickú tehlovú stenu je z dlhodobého hľadiska výhodnejším riešením
 

Výhody renovácie bytového jadra

 
·         30-50 % finančná úspora v porovnaní s kompletnou rekonštrukciou
·         60-70 % časová úspora v porovnaní s kompletnou rekonštrukciou
·         Stavebné povolenie na vykonanie prác nie je potrebné
·         Domácnosť je obývateľná aj počas priebehu renovácie
·         Menší stavebný zásah do domácnosti, nenarušenie statických priečok
·         Nezmenšíte si obytný priestor, čo sa pri tehlových stenách stane

V konečnom dôsledku ale platí, že kompletná rekonštrukcia bytového jadra a náhrada umakartu za klasickú tehlovú stenu je z dlhodobého hľadiska výhodnejším a často aj vyhľadávanejším riešením.
 

Príprava umakartového jadra na renováciu

 
Na prerábku bytového jadra je potrebné steny dôkladne pripraviť. To môžete zvládnuť aj sami a záleží len na vás, či si trúfnete. Umakart je potrebné dôkladne vyčistiť a odmastiť. Medzery, nerovnosti ale aj celý povrch je dobré ošetriť anti-plesňovým prípravkom. 

Pokiaľ nemáte v pláne meniť umývadlo, vaňu či toaletu za nové, odporúčame priestor medzi nimi a stenou vytmeliť silikónom. Povrch ošetrite brúsnym papierom, aby ste odstránili lesklú vrstvu umakartu a  prikladaný materiál následne na stene lepšie držal.
 

 

Náter a maľovanie

 
Bez ohľadu na to, pre akú úpravu sa rozhodnete, povrch je dobré po vyčistení a odmastení natrieť ochranným náterom. Tých je na trhu niekoľko desiatok a pri výbere vám určite ochotne poradia predajcovia. Vo všeobecnosti však platí, že náter by mal byť mal plniť hlavne ochrannú funkciu. 

Náter použite ako predprípravu aj v prípade, že budete na umakart prikladať kachličky alebo iný materiál. Ideálne je použiť vodou zmývateľnú farbu, na ktorú môžete následne naniesť druhý náter, už podľa vášho vkusu. Toto riešenie je zo všetkých najmenej nákladné, no na druhej strane aj s najnižšou predpokladanou životnosťou. Náter by vám mal na umakarte do ďalšej renovácie vydržať približne 5 rokov.

Obklad umakartu

 
Pri tomto spôsobe renovácie je potrebné si uvedomiť, že sa jedná o náročnejšiu realizáciu, na ktorú sa možno sami neodhodláte. Aj preto sa musíte pripraviť siahnuť o niečo hlbšie do vrecka. Môžete si byť ale istí, že investícia sa vám vyplatí.

Na trhu narazíte na veľké množstvo ponúkaných farieb, vzorov a veľkostí. Zoženiete mozaikové vzory či jednofarebné obklady. Ak ste však dostatočne zruční alebo máte vo svojom okolí známeho, ktorý by vám s obkladaním pomohol, ceny za samotný materiál nie sú až tak vysoké. Stredné riešenie vo veľmi dobrom pomere ceny a kvality vás môže vyjsť len niekoľko stoviek eur.

Nový obklad v kúpeľni vnesie do nehnuteľnosti pocit čistoty

 

Riešením môže byť aj sadrokartón

 
Obľúbená možnosť, ktorá je priateľská ako z cenového, tak aj z funkčného hľadiska. Postupuje sa podobne ako pri obkladaní s tým rozdielom, že pod obklad sa na umakart ešte prikladá samotný sadrokartón. Steny tak pôsobia ešte kvalitnejšie. Sadrokartónom môžete znížiť aj strop, do ktorého viete umiestniť napríklad štýlové LED osvetlenie.

Výhoda renovácie sadrokartónom oproti kompletnému búraniu umakartového jadru je tiež tá, že nebudete potrebovať robiť na novo vodárenské a elektrikárske práce. To vám v konečnom dôsledku ušetrí čas aj peniaze. Na druhej strane počítajte s tým, že by bolo vhodné vymeniť aj dvere.

 

 

Často kladené otázky

 
Je lepšie umakartové jadro kompletne zbúrať alebo sa viac oplatí rekonštrukcia?
Záleží kompletne na vašej aktuálnej situácii. Renovácia je lacnejšia, časovo nenáročnejšia. Zároveň môžete kompletnou prerábkou upraviť pôdorys domácnosti a rekonštrukcia bude podstatne trvácnejšia.
 
Aká drahá je renovácia umakartového jadra v porovnaní s kompletnou prerábkou?
Renovácia vás vyjde oveľa lacnejšie. V závislosti od použitých materiálov vás v prípade, že si prácu urobíte sami, môže vyjsť už do 150 €. Kompletná rekonštrukcia je značne náročnejším procesom, ceny sa pohybujú skôr v niekoľkých stovkách eur.

Zvládnem renováciu umakartového jadra aj sám?
Odpoveď na túto otázku je individuálna. Ak ste dostatočne zruční, jednoduchšie riešenia renovácií zvládnete aj sami. Pokiaľ si dostatočne naštudujete postup a poradíte sa s odborníkmi je možné, že to zvládnete bez akejkoľvek pomoci.

Kedy má význam umakartové jadro renovovať?
Renovácia sa oplatí, pokiaľ chcete ušetriť financie a nemáte v pláne robiť rozsiahlu rekonštrukciu. V zásade neexistujú žiadne obmedzenia, aj pri výraznejšom opotrebovaní je umakart ľahko obnoviteľný a po ukončení prác bude plniť svoju funkciu aj naďalej.

Ako dlho renovovaný umakart vydrží?
Záleží od spôsobu, ktorý si pri renovácii zvolíte. Pri nátere alebo priľnavej fólii je trvanlivosť nižšia, od 1-5 rokov. Pokiaľ sa ale rozhodnete investovať o niečo viac a zvolíte kachličkový obklad alebo renováciu pomocou sadrokartónu, životnosť predĺžite 3 až 5 násobne. 

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií