Rekonštrukcia kúpeľne? Tieto rady určite oceníte

03.01.2022
Naplánovali ste si prerábku kúpeľne a už sa tešíte na výsledok?  Je dobré si všetko dôkladne naplánovať. Potom vás len tak ľahko neprekvapí prekročenie finančného limitu ani nečakaná práca navyše. Renovácia totiž patrí medzi najzložitejšie rekonštrukcie. Vyžaduje viacero šikovných rúk z rôznych profesií - murárov, vodárov, elektroinštalatérov aj majstrov. 

Často ide o veľmi malú miestnosť, a preto mnohí využívajú služby kúpeľňového štúdia, interiérových architektov či dizajnérov. Zhmotnia vašu predstavu do 3D modelu ešte skôr, než sa pustíte do práce. Pripravili sme pre vás šikovného sprievodcu rekonštrukciou kúpeľne, ktorého oceníte ako v byte, tak aj v dome. Na čo myslieť vopred, koľko vás to bude stáť a aké sú trendy?
 

Zvážte finančné hľadisko

 
Spoznajte svoje možnosti ešte predtým, ako sa do renovácie pustíte. Bežné prerábky kúpeľne sa pohybujú v cenovom rozmedzí od 2 000 do 7 000 €, v závislosti od mnohých faktorov. Ak musíte vymieňať pôvodné jadro, cena bude skôr vyššia. Vo všeobecnosti treba rátať s nákladmi na materiál aj pracovnú silu.
 
Nemáte dostatok úspor? Naplánujte si stretnutie so svojim poradcom v banke a prediskutujte možnosti pôžičky. Na trhu sú dnes dostupné alternatívy sanity aj nábytku. Pokiaľ si nepotrpíte na najkvalitnejšie materiály alebo unikátne dizajnérske kúsky, zmestíte sa aj do nižšej čiastky. 
 

Premyslite si, čo chcete

 
Tento bod sa viac-menej prelína s prvým odporúčaním. Predstavu treba často prispôsobiť rozpočtu a naopak. Chcete kút alebo vaňu? Máte priestor na dve umývadlá alebo len jedno? Aký typ obkladu použijete? To všetko sú otázky, na ktoré by ste mali poznať jasnú odpoveď.
 
Sprchový kút vie byť jednou s možností šetrenia energií
 
 
Všeobecné odporúčanie znie, voliť čo najuniverzálnejšie základné materiály. Neónovo ružové kachličky môžete za pár rokov oľutovať. Vyhrať sa môžete, naopak, s doplnkami - uterákmi, rohožkami, doplnením vonných sviečok, kvetov či sošiek. Ale to už je tá príjemná časť a akási pomyselná čerešnička na torte celej rekonštrukcie.
 
Pri rozhodovaní myslite aj na to, aby boli materiály ľahko udržiavateľné a dobre sa čistili. Ak budú police príliš nízko k zemi alebo príliš vysoko, vysávanie a utieranie prachu vám dá zabrať.
 

Spoľahnete sa na firmu alebo sami na seba?

 
Žiadne starosti navyše? Zverte svoju prerábku do rúk profesionálom. Pozor však na možné riziká. Ak sa rozhodnete využiť služby stavebnej firmy, dôkladne si preverte referencie. 
 
Prípadne poproste stavebnú firmu, aby vám ukázala už zrealizované kúpeľne. Dobrá firma má určite možnosť sa pochváliť kvalitnou prácou u spokojných zákazníkov. Prípadne aktívne niečo rekonštruuje a teda viete ísť pozrieť aj na miesto rekonštrukcie.
 
Zle vyspádovaný kút či hrboľatá stierka nie sú žiadnou výnimkou. Dnes sa dá na internete dopátrať takmer ku každej informácii a s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete aj skúsenosti ostatných ľudí. Kvalitnú prácu môžete čiastočne zaručiť zmluvou o dielo, ktorú s firmou podpíšete pred zahájením prác. Návrh kúpeľne konzultujte a nehanbite sa pripomienkovať. Míňate predsa svoje peniaze.
 
Ste zruční a veľa úprav ste už v byte či dome zvládli sami? Prípadne máte skúsených známych? Vrhnite sa do prerábky svojpomocne. Výhodou je, že dokážete presne realizovať nápad, ktorý máte v hlave a zároveň ušetríte. Na výsledok budete hrdí, keďže všetko dokážete svojimi rukami. Neskúseným však odporúčame spoľahnúť sa na profesionálov.
 
Ste príliš zaneprázdnení? Zverte svoju prerábku do rúk profesionálom

 

Rekonštrukciu oznámte

 
Aj rekonštrukcia má svoje pravidlá. Stavebné povolenie potrebujete v prípade, že zasahujete do nosných stien alebo meníte dispozičné riešenie alebo výmeru. Najlepšie urobíte, ak kontaktujete konkrétny stavebný úrad a poradíte sa, čo všetko je potrebné zariadiť. 
 
Ohlasovaciu povinnosť nemáte napríklad pri opravách omietok, vnútorných priečok alebo obkladov. Ak robíte menšiu prerábku, napríklad výmenu vane či sprchového kútu, to hlásiť nemusíte. Ak však meníte celé jadro, ohlasovať už musíte - ide však o jednoduchý proces. Stačí písomne ohlásiť pripravované práce a počkať na rozhodnutie.
 
V rámci dobrých vzťahov so susedmi odporúčame upovedomiť ich o prebiehajúcich prácach. Umiestnite do spoločných priestorov oznam o rekonštrukcii a jej trvaní. Požiadajte o strpenie, pravidelne upratujte prach a nečistoty a dodržujte domový poriadok. Je dobré zabezpečiť si aj odvod odpadu. 
 
Pred rekonštrukciou si urobte jasnú predstavu

 

Aké sú aktuálne kúpeľňové trendy?

 
Čistá a jednoduchá biela
 
Ak nie ste fanúšikom výrazných farebných kombinácií alebo doplnkov, stavte na úplnú jednoduchosť. Kúpeľňa je izbou čistoty a našej osobnej hygieny, čo najlepšie vystihuje práve biela farba. Aby miestnosť nepôsobila príliš chirurgicky a sterilne, vyskúšajte rôzne bledé odtiene, napríklad sivú, béžovú či pieskovú žltú. 
 
Inšpirujte sa napríklad pohľadom na nami zrekonštruovanú kúpeľňu.
 
Mozaiky od výmyslu sveta
 
Krásne a bohato zdobené mozaikové kachličky sa mnohým spájajú s Portugalskom, Španielskom, Tureckom alebo Marokom, pre ktoré sú typické. Zahaľte svoju kúpeľňu do závoja prímorských krajín a užívajte si dovolenkovú náladu každý deň. Výrazné vzory vyniknú na podlahe alebo na stene za umývadlom. Zvyšok zariadenia voľte radšej striedmejšie, v jednotných farbách. Inak by mohol celkový dojem pôsobiť príliš prekombinované.
 
Patchwork kúpeľňový obklad, prináša dovolenkovú náladu každý deň
Kúpeľňový minimalizmus
 
Táto inšpirácia sa veľmi dobre hodí ako do bytu, tak aj do rodinného domu. Ocenia ju však tiež všetci, ktorí majú radi minimalistický a vzdušný dizajn. Typické pre minimalizmus sú kombinácie svetlého dreva, bielej farby a funkčného nábytku bez zbytočných dekorácií. Predovšetkým v malej bytovej kúpeľni môžete pridať veľké zrkadlo, ktoré opticky zväčší a presvetlí priestor.

Funkčný nábytok bez zbytočných dekorácií? Stavte na vzdušný minimalizmus
 
Spomienka na staré časy
 
Interiérom často kraľuje minimalistický a moderný dizajn. Strohé farby a decentné doplnky sú zárukou, že miestnosť vyzerá čisto a vzdušne. Je tu však aj druhá strana mince - vintage štýl a nádych nostalgie. Ak máte radi útulné priestory s príbehom, doprajte si kúpeľňu ako z minulosti. Stavte na prírodné materiály, tehlový obklad alebo klasický typ obdĺžnikových kachličiek v zelenej, bielej či modrej. Samozrejmosťou je vaňa na nožičkách. Jej kúpu však dvakrát zvážte, inštalácia je totiž pomerne nákladná, keďže často treba posúvať odtok a prívod vody.
 
 

Často kladené otázky

 
Kde pri rekonštrukcii kúpeľne začať?
Začnite reálnym odhadom svojej finančnej situácie. Potrebujete pôžičku, alebo prerábku kúpeľne zvládnete z úspor? Zároveň si poriadne premyslite, ako má kúpeľňa vo finále vyzerať - aké materiály použijete, aký štýl či dizajn sa vám páči, chcete kút alebo vaňu? Urobte si jasnú predstavu a premyslite tiež to, či si na pomoc privoláte architektov a majstrov, alebo renováciu zvládnete svojpomocne.
 
 
Aká je približná cena prerábky?
To záleží od mnohých faktorov, ktoré vychádzajú z celkovej predstavy o novej kúpeľni. Zväčša sa prerábky pohybujú od 2 000 € pri menších priestoroch a zásahoch, napríklad v paneláku. Pri rozsiahlejšej rekonštrukcii v rodinnom dome sa môže cena vyšplhať až do 7 000 € 
 
Potrebujem nejaké povolenia?
Stavebné povolenie potrebujete v prípade, že zasahujete do nosných stien alebo meníte dispozičné riešenie alebo výmeru. Najlepšie urobíte, ak kontaktujte konkrétny stavebný úrad a poraďte sa, čo všetko je potrebné zariadiť. Ohlasovaciu povinnosť nemáte napríklad pri opravách omietok, vnútorných priečok alebo obkladov. Ak robíte menšiu prerábku, napríklad výmenu vane či sprchového kútu, to hlásiť nemusíte. Ak však meníte celé jadro, ohlasovať už musíte - ide však o jednoduchý proces. Iba písomne ohlásite pripravované práce a počkáte na rozhodnutie.
 
Pripravte sa na poplatky. Poplatky za ohlásenie sú 30 eur pre právnickú osobu a 10 eur pre fyzickú osobu. Niektorí správcovia bytových domov si účtujú za vyjadrenie k rekonštrukcii 12-16 eur (samozrejme v závislosti od mesta) a tiež majú spoplatnené pôdorysy v cenovej relácii približne 4-6 eur.
 
Je lepšia sprcha alebo vaňa?
Všeobecne platí, že sprchový kút je praktickejší, vo vani si však užijete väčší relax. Avšak, osprchovať sa v nej vám dá poriadne zabrať a ak nezvážite zástenu, skončíte s mokrou podlahou. Takisto zaberá viac miesta, takže v prípade menšej kúpeľne ide o komplikovanejšie riešenie. Finálne rozhodnutie je iba na vás. Niekto si nevie bez horúceho kúpeľa predstaviť deň, iný nedá dopustiť na rýchlu sprchu. Čo sa týka spotreby, priemerný objem vody na naplnenie vane sa rovná zhruba 5 minútam sprchovania. Ak si však nastavíte prúd na slabší tok, dá sa hovoriť o šetrení.

 
Čo sa oplatí v kúpeľni prerábať pred predajom nehnuteľnosti?
V prípade, že je pôvodná kúpeľňa naozaj stará, hodila by sa kompletná rekonštrukcia. Ale bude váš štýl korešpondovať s predstavou nových kupujúcich? Pôjde o nákladnú položku, ktorú nemusí každý oceniť. Ak stavíte na univerzálne vybavenie a dizajn, prerábka stojí za zváženie. Záleží aj na tom, koľko peňazí a času vás vo finále vyjde. Čo sa však takmer vždy oplatí, je renovácia vody, odpadu, vykurovacích telies a stúpacích rozvodov. Novému majiteľovi ušetríte množstvo starostí. 

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií