Murovaný sprchový kút: Všetko, čo potrebujete vedieť pred začiatkom realizácie

07.09.2023
Prerábate kúpeľňu alebo staviate dom a vymýšľate ju úplne od podlahy? Tak ste zrejme aj vy narazili na otázku: vaňa verzus sprchový kút. Mnohí sa rozhodujú práve pre kút, a to z jednoduchého dôvodu. Je praktickejší a zaberá menej miesta. Zvažujete murovaný sprchový kút? Poradíme vám, prečo sa do neho oplatí investovať, čo to so sebou prináša, aj aké sú trendy.

 

Výhod na každý prst jednu


Murované sprchové kúty zažívajú veľký boom a v zahraničí sú trendom už celé roky. Ani architekti či bytový dizajnéri na ne nedajú dopustiť. Perfektne totiž zapadajú do celkového konceptu kúpeľne, priam splývajú s okolitým zariadením a vyzerajú esteticky. Pozrite sa na ich hlavné výhody:

  • Bezpečnosť - keramická vanička zvykne byť veľmi šmykľavá. Pri deťoch či starších osobách môže dôjsť ľahko k úrazu. Pri výbere obkladu murovaného kúta môžete zvoliť ľubovoľný povrch, ktorý sa tak nešmýka. 
  • Dizajn - kút si navrhnete presne podľa svojich predstáv - veľkosť, tvar, materiál, s dverami alebo bez... Možností je neúrekom a je len na vašom vkuse, pre čo sa rozhodnete. Jedným si však môžete byť istí, výsledok bude zaručený originál.
  • Pohodlie - murované kúty majú zväčša podlahu v rovine s okolitou podlahou v kúpeľni. Vstup je tak pohodlnejší, a to platí aj o samotnom sprchovaní. Ak máte dostatok miesta, môžete ich vymurovať naozaj krásne priestranné. 
  • Životnosť - tá sa samozrejme odvíja od typu použitého materiálu a údržby. Pri kvalitnom spracovaní a pravidelnom čistení a používaní ochranných prostriedkov však môže murovaný sprchový kút pokojne vydržať aj dve generácie. 
  • Údržba - mnohí majitelia tvrdia, že sú aj menej náročné na údržbu. Žiadne záhyby ani kolieska, len rovné steny a rohy. A tie vyčistíte za pár sekúnd. 
Čo sa týka nevýhod, najväčšou je zriaďovacia cena. Klasický štvrťkruhový sprchový kút zoženiete už od 130 eur, pri murovanom sú ceny spravidla vyššie. Presná suma sa nedá presne určiť. Zväčša sa pohybuje od stoviek do tisíc eur, v závislosti od mnohých faktorov, ako materiál, cena stavebných prác, rozmery a konkrétne požiadavky klienta. Treba rátať s nákladmi na stavbárske práce, ako búranie, murovanie či odvoz odpadu, a materiál.

Murované sprchové kúty zapadajú do celkového konceptu kúpeľne, priam splývajú s okolitým zariadením a vyzerajú esteticky

 

Rozhodnutie je trvalé


Pokiaľ sa rozhodnete pre klasický kút s vaničkou, ľahšie ho odstránite a vymeníte za nový alebo za vaňu. Lenže pri vymurovaní stien je rozhodnutie viac-menej trvalé. Ich búranie či zmena dispozície by boli zbytočnou komplikáciou, ktorá by vás stála čas, energiu aj peniaze. Predtým, než sa finálne rozhodnete pre murovaný sprchový kút, poriadne si to premyslite. Zvážte najmä svoju finančnú situáciu a možnosti. Ako sme už spomínali, pri zriaďovaní tohto typu kúta treba rátať s vyššími nákladmi a extra časom na realizáciu.

Otvorený murovaný sprchový kútMurovaný sprchový kút najčastejšie pozostáva z troch stien

 

Murovanie svojpomocne


Nemusíte však hneď volať stavebnú firmu a kút si nechať robiť „na kľúč“. Šikovní domáci majstri si dokážu pomôcť aj sami, prípadne oslovením jednotlivých majstrov. Na čo myslieť?

Veľkosť a umiestnenie
Murovaný sprchový kút býva zväčša umiestnený v rohu kúpeľne a pozostáva z troch stien, prípadne z dvoch a sklenenej zásteny. Štandardný rozmer je 90x90 centimetrov, ale konkrétna veľkosť závisí len od vašej predstavy.

Materiál stien
Steny murovaného sprchového kúta môžete postaviť z tehál, polobetónových alebo sklenených tvárnic, ale aj zo sadrokartónu určeného do vlhkého prostredia.

Hydroizolácia stien
Sprchový kút je vystaveným extrémnemu pôsobeniu vody. Hydroizolačné nátery a stierky nanesiete jednoducho, pomocou valčeka alebo štetca. Dobrou alternatívou sú tiež polyetylénové fólie, lepia sa podobne ako tapety. 

Výber podlahy
Aj murovaný sprchový kút môže mať vaničku. Zvoliť môžete keramiku, akrylát alebo mramor, tu však treba rátať s vyššou investíciou. Všeobecne sa však odporúča podlahy vyspádovať a vydláždiť protišmykovou dlažbou. Ide o estetickejšie aj praktickejšie riešenie.

Materiál obkladu
Medzi obľúbené materiály patria kameň, sklo, keramika aj drevo, ktoré však musí byť ošetrené impregnačným náterom. Často si majitelia volia aj imitáciu prírodných materiálov. Veľmi trendy je tiež mozaika, ktorá miestnosť oživí. 

Zatvorený verzus otvorený
Pokiaľ plánujete murovať väčší, respektíve dlhší sprchový kút, dvere neodporúčame. Ak sa pre ne predsa len rozhodnete, alebo bude váš kút menších rozmerov, vyhľadávanými riešeniami sú klasické posuvné alebo skladacie dvere. Praktickým a lacným riešením je aj záves.

Extra tipy
Ak si chcete svoj nový murovaný sprchový kút ešte viac vyšperkovať, stavte na inštaláciu tónovaného LED osvetlenia, masážnych hlavíc alebo veľkej stropnej hlavice s umelým dažďom. Starší alebo hendikepovaní ocenia držadlá či sedadlo. Praktickým riešením sú aj murované police na sprchové gély a inú kozmetiku.

 

6 horúcich trendov murovaných sprchových kútov


Pýtate sa, aké sú aktuálne trendy? Jedna vec je móda, druhá nadčasový dizajn, ktorý bude v kurze aj o niekoľko rokov. Prinášame vám zopár inšpirácií, ktoré váš murovaný kút pozdvihnú na vyšší level. 

Obľúbená Škandinávia
Severský dizajn je trendy už od nepamäti. Zemité farby, sivá, béžová a prírodné materiály sú trefou do čierneho pre každého, kto hľadá univerzálne riešenie svojho murovaného sprchového kúta.

Praktický minimalizmus 
Predstavte si holé biele steny a masívnu sprchovú hlavicu s unikátnym tvarom a medenou farbou. Tak nejak vyzerá minimalizmus v praxi. Namiesto obkladov stien zvoľte umývateľný náter a na podlahu veľké biele kachličky. Ak nemáte radi zbytočne veľa vecí a doplnkov, bude to pre vás to najlepšie riešenie.

Mozaiková dlažba

Florálna dekorácia sprchový kút oživí a vyčaruje atmosféru prírody

 
Strohý Industrial
Vlastníte vzdušnú loftovú kúpeľňu? Ten pravý urban šmrnc jej dodá betón. Skombinujte ho s čiernou a výraznými zlatými prvkami a o supermoderný dizajn máte postarané. Ak sa vám žiada strohý štýl oživiť, doplňte izbové rastliny. V kúpeľni sa dobre darí papradi, aloe vera aj orchidei.

Luxusný mramor
Cíťte sa ako v skutočnom paláci! Mramor je odjakživa stelesnením luxusu. Ide však aj o pomerne drahý materiál. Pokiaľ sa neviete vzdať svojej predstavy o živote na vysokej nohe, no škrtí vás rozpočet, poobzerajte sa po imitácii mramoru. 

Hravá mozaika
Mozaiková dlažba je ako stvorená na nerovné povrchy. Ocenia ju však aj všetci milovníci orientálneho štýlu. Stavte na kombináciu oranžovej, zlatej, fialovej či červenej a razom sa ocitnete na ďalekom výhode. Alebo je vám bližšia azúrová a biela, pripomínajúca Stredomorie?

Nápaditý sklobetón
Priestor medzi murovaným sprchovým kútom a zvyškom kúpeľne možno ľahko rozdeliť aj pomocou sklobetónových kociek. Pamätáte si ich ešte z čias komunizmu? Retro sa dnes nesmierne nosí! Navyše pôsobia vzdušne a priestor opticky zväčšujú.

Sklobetónový sprchový kút
Retro sa dnes nesmierne nosí. Sprchový kút predeľte sklobetónovou stenou
 
Bližšie k prírode
Namiesto obkladu zvoľte kamienkovú mozaiku a preneste sa do lona prírody. Takýto štýl sa hodí na chatu alebo na vidiecky rodinný dom, ale aj do každej jednej kúpeľne, v ktorej túžite vyčarovať atmosféru lesa.

 

FAQ


Prečo si vybrať murovaný sprchový kút?
Murované sprchové kúty sú v zahraničí trendom už celé roky. Ich najväčšie výhody sú dlhšia životnosť, bezpečnosť, pohodlie, originálny dizajn aj ľahšia údržba. Najväčšou nevýhodou je zriaďovacia cena.

Koľko stojí vymurovanie sprchového kúta?
Klasický štvrťkruhový sprchový kút zoženiete už od 130 eur, pri murovanom sú ceny spravidla vyššie. Presná suma sa nedá presne určiť. Zväčša sa pohybuje od stoviek do tisíc eur, v závislosti od mnohých faktorov, ako materiál, cena stavebných prác, rozmery a konkrétne požiadavky klienta. Treba rátať s nákladmi na stavbárske práce, ako búranie, murovanie či odvoz odpadu, a materiál.

Je do murovaného sprchového kúta lepšia vanička alebo nie?
Aj murovaný sprchový kút môže mať vaničku. Zvoliť môžete keramiku, akrylát alebo mramor, tu však treba rátať s vyššou investíciou. Všeobecne sa však odporúča podlahy vyspádovať a vydláždiť protišmykovou dlažbou. Ide o estetickejšie a praktickejšie riešenie.
 
Aké dvere zvoliť do murovaného sprchového kúta?
Pokiaľ plánujete murovať väčší, respektíve dlhší sprchový kút, dvere neodporúčame. Ak sa pre ne predsa len rozhodnete, alebo bude váš kút menších rozmerov, vyhľadávanými riešeniami sú klasické posuvné alebo skladacie dvere. Praktickým a lacným riešením je záves.
Je murovaný sprchový kút vhodný aj do paneláku?
S murovaným sprchovým kútom v paneláku by nemal byť žiadny problém. Hrúbka betónu medzi jednotlivými podlažiami by mala byť cca 40 cm. Niekedy je potrebné kvôli spádovaniu či kanalizácii kút trochu zvýšiť a pristavať schodík. Stavte na šikovného vodára, ktorý vám poradí.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií