Ako sa schladiť bez klimatizácie a ušetriť na energiách?

13.07.2023

Celý rok čakáme na leto a keď konečne príde, hľadáme spôsoby, ako sa zavrieť do chládku. Aj vy určite poznáte ten moment, kedy jediné, čo si želáte, je skok do ľadového bazéna. Súcitíme s vami, za určitých okolností, totižto aj najväčší milovníci slnka a tepla nevedia, kde by sa skôr schovali. Nejeden človek by sa v takých horúčavách najradšej vyzliekol donaha a vyhľadal najbližšie jazero. A práve vtedy všetci spoločne podvedome myslíme na jedno jediné: klimatizácia. Ľadový vzduch je počas týchto dní naša alfa omega a bez neho sa nepohneme ani do cudziny.

Nie každý je však s klimatizáciou veľký kamarát. Niekomu je fúkanie čisto nepríjemné, inému môže spôsobovať zdravotné problémy, pre ďalších je zase nevýhodou vysoká spotreba energie a výdavky za inštaláciu, prevádzku a údržbu navyše. Nech už patríte do ktorejkoľvek z týchto skupín, sme tu na to, aby sme vám ukázali možné alternatívy klimatizácie.

 

Nepriaznivé účinky klimatizácie na zdravie človeka

Klimatizácia nie je len veľký “míňač” energie, ale tiež veľmi neprirodzený nástroj ochladzovania ľudského tela. Väčšinou sa totižto z minúty na minútu drasticky zmení teplota v interiéri, čo má za následok obrovské zaťažovanie dýchacieho systému a náchylnosť na infekčné ochorenia. Ďalším negatívom je odvlhčovanie miestností, v ktorých sa následne človek oveľa rýchlejšie dehydratuje. S tým je spojená častá bolesť hlavy, suché oči a vysušená pokožka. Ak by ste sa dokonca zdržiavali v klimatizovaných priestoroch dlhodobo, mohli by ste celkom stratiť schopnosť vlastnej termoregulácie.

 

1. Nepúšťajte slnko dnu

Také jednoduché a také nápomocné. Samotné slnko ohrieva váš byt najviac. Ak teda necháte rolety či žalúzie spustené až doobeda, chladné steny vám za to zaručene poďakujú.

Slnko ohrieva váš byt najviac. V tomto prípade vás zachránia závesy, rolety, či žalúzie, ktoré necháte zatiahnuté počas najintenzívnejšieho slnečného žiarenia

 

2. Využite chladný vzduch zo svojho domova

Táto rada vám pomôže v prípade, že bývate vo viacposchodovom dome. Jediné, čo k tomu potrebujete, je ventilátor. Pýtate sa ako na to? Celá pointa interného ochladzovania spočíva v tom, že sa na nižšom poschodí drží chladnejší vzduch ako na tom vyššom. Toto môžete využiť vo svoj prospech a ochladiť si svoj domov hneď o niekoľko stupňov. Stačí, ak umiestnite ventilátor tesne ku schodom vedúcim na vyššie poschodie a necháte ho robiť svoju prácu. Ventilátor bude pomocou cirkulácie vzduchu odvádzať chlad dohora. Odporúčame ho zapnúť ešte doobeda, kým nie je váš domov celkom prehriaty.

Ak bývate v jednoposchodovom byte, aj pre vás máme riešenie. Ventilátor funguje na princípe prúdenia vzduchu, vďaka čomu ho môžete nasmerovať oproti najteplejšej miestnosti a vyhnať tak teplý vzduch preč. Iným variantom je jeho natočenie priamo do okna a postavenie na parapetu, ale to len v prípade, ak je vonkajší vzduch chladnejší ako ten vnútorný.

 

3. Vytvorte si tieň

Chápeme, že nie každý z vás holduje celkom zatiahnutým roletám či žalúziám hneď od samého rána. Pre slnečné typy môže byť dokonca celkom nepredstaviteľné vytvárať si doma úplnú tmu a následne svietiť umelým svetlom. Vždy však existuje nejaká alternatíva. V tomto prípade je nimi markíza, inak známa aj ako plátená strecha. Jej inštalácia nad okná je celkom jednoduchá a zaručene splní svoj účel. Úplne vám postačí umiestniť niekoľko kúskov na najslnečnejšie miesta v byte. Vďaka tomu vytvoríte v izbách príjemný tieň, no zároveň celkom nezabránite prenikaniu svetla do miestnosti.

Ďalšou alternatívou je protislnečná okenná fólia. V dnešnej dobe si ju viete kúpiť za drobné na internete, no taktiež dať vyrobiť a nalepiť na mieru. Izolačná okenná fólia zníži prenikanie infračerveného svetla až o 98% oproti nechráneným oknám a redukuje tak teplotnú nerovnováhu vo vašom domove. Tieniacich techník je niekoľko, záleží len od vás, aký typ preferujete. Ak si však nie ste istí, určite je vždy lepšie poradiť sa s niekým, kto tomu rozumie.

 

4. Nemáte ventilátor? Vytvorte prievan!

Pokiaľ vonku fúka čo i len mierny vánok, využite ho vo svoj prospech. Pootvárajte okná v celom byte dokorán tak, aby ste vytvorili prievan. Nevýhodu môžu mať majitelia bytov, ktorí majú všetky okná otočené len na jednu stranu. Aj v tomto prípade by sa však malo vo vašich izbách aspoň minimálne ochladiť. S vetraním odporúčame začať hneď ráno, pokiaľ ešte nie sú najväčšie horúčavy. Vtedy sa snažte mať okná otvorené čo najdlhšie. Hneď, ako sa začne otepľovať, si všetky okná pozatvárajte, aby ste chladný vzduch udržali vo vnútri čo najdlhšie.

 

5. Ochladzujte sa počas noci

Nedá sa vám v týchto horúčavách poriadne spať? Aj v tomto prípade platí, že vetranie a cirkulácia vzduchu v noci zabezpečí ochladenie vzduchu v miestnosti. Vyskúšajte chladiace vankúše. Niektoré fungujú na princípe chladiaceho poťahu, iné zase obsahujú chladivý gél, ktorý zabezpečuje dokonalú termoreguláciu. Samotný výber je len na vás. Ďalej odporúčame spávať v lete v bavlnených či saténových obliečkach, keďže sa jedná o najvzdušnejšie materiály.

 

Cirkulácia vzduchu a vetranie v noci zabezpečí ochladenie celej nehnuteľnosti

6. Dajte zelenej zelenú

Mať okolo seba prírodu je vždy dobrý nápad, tobôž v letných mesiacoch. Nasadenie stromov okolo vášho domova vám zabezpečí príjemnú vlahu na pocit a súčasne vytvorí prirodzený tieň. Stromy totiž v letných mesiacoch dokážu zablokovať viac ako 70 % priameho slnečného žiarenia dopadajúceho na vaše obydlie. Zabránite tak prílišnému zohrievaniu exteriérových stien. Ako bonus budete mať vo svojom okolí o niečo sviežejší vzduch. Medzi najkrajšie stromy patrí magnólia, judášovec, platan, okrasná jabloň a čerešňa. Ak bývate v dome, na začiatok vám môže postačiť aj výsev trávnika, či klasické okrasné dreviny s kvetmi.

Náš tip: Ak je už leto v plnom prúde a vy nechcete na zelené stromy a kry dlho čakať, určite sa potešíte ich rýchlorastúcim variantom. Na živý plot odporúčame najmä vtáčí zob a brest. Pri kroch s kvetmi je obľúbenou možnosťou tavoľník, budlea, či zlatovka (nazývaná aj zlatý dážď). V prípade, že rozmýšľate nad celkom novým trávnikom, si odporúčame zakúpiť hotový trávny koberec od osvedčeného pestovateľa.

 

7. Dajte spotrebičom červenú

Okrem slnečného žiarenia existujú aj iné zdroje tepla, ktoré by ste mali v lete eliminovať - elektrické spotrebiče. Ak ich totižto necháte zapnuté, hoci s nimi práve nemanipulujete, vytvárajú okolo seba vyššie teplotné pole. A to dokonca aj v prípade, že sú vypnuté a len zapojené v zástrčke. Takýmto spôsobom sa vám izby ešte viac prehrievajú. Odporúčame teda práve nepoužívané spotrebiče z elektriny vypojiť. Veľkými producentmi tepla sú najmä sušička, žehlička, či plynová rúra a sporák. S tým je spojené aj varenie teplých jedál, s ktorým by ste taktiež mali počkať na večer. Ak by ste sa však predsa len rozhodli pre klasickú varenú stravu, skúste ísť napríklad von grilovať, aby sa horúčava zbytočne nedržala vo vnútri.

Náš tip: Teplá strava dokáže už aj tak prehriaty organizmus ohriať ešte viac. Počas najteplejších letných dní sa teda pokúste menej variť a viac pripravovať studené šaláty, jesť čerstvé ovocie a piť citrónové šťavy a kávu s kockou ľadu. Vynechajte však škoricu. Tá je známa ako ohrievač ľudského tela. Zároveň sa snažte prijímať dostatočné množstvo tekutín, keďže práve tie sú zodpovedné za reguláciu tepla v organizme.

 
Zabudnite v lete na varenie v kuchyni. Využite svoj balkón alebo záhradu na vonkajšie grilovanie

 

8. Nainštalujte energeticky úsporné žiarovky

Klasické žiarovky generujú vyššiu teplotu ako LED žiarovky. V tomto prípade pocítite isté mierne ochladenie vo vašich izbách, no zároveň aj ušetríte na účtoch za energie.

 

9. Odložte všetko hrejivé von z vášho bytu

Pokiaľ máte po každej miestnosti porozhadzované deky, teplé vankúše, či vlnené koberce, teplo sa bude v byte držať jedna radosť. Skúste si preto všetky tieto veci uschovať na zimu a v lete sa snažte držať priestory čisté bez zbytočnej vlny a iných hrejivých materiálov. Výhodou je taktiež odkrytá podlaha, ktorá priťahuje teplo v oveľa menšej miere ako tá zakrytá hrubým kobercom.

Veríme, že sme vás inšpirovali a urobili tak letné horúčavy o niečo znesiteľnejšie. Niektoré zo spomínaných tipov vedia znížiť aj vaše účty za elektrinu.

Odstránením obrusov, závesov a kobercov z miesností vytvoríte pocitovo chladnejšie prostredie

 

FAQ:

Je klimatizácia škodlivá?
Umelý studený vzduch vám okrem vysušených očí a pokožky prináša taktiež rôzne infekčné ochorenia. Veľkou nevýhodou klimatizácie je tiež častá dehydratácia ľudského organizmu.

 

Aké sú najrýchlejšie rastúce stromy?
Stromy sú prirodzeným zdrojom tieňa a zvlhčovačom vzduchu. Ak ste si ich nestihli zasadiť v predstihu, vyskúšajte napríklad rýchlorastúci brest, či drevitý variant - zlatý dážď.

 

Aká je náhrada za klimatizáciu?
Vzduch vo vašom byte si môžete ochladzovať aj prirodzeným spôsobom. Vyskúšajte napríklad využiť cirkuláciu vzduchu z chladnejších priestorov do teplejších, či vypnutie nepoužívaných elektrospotrebičov. Nezabúdajte taktiež držať domácnosť v tieni a vetrať len doobeda.

Ďalej sa dozviete...

Buďte medzi prvými

Spoznajte nové nehnuteľnosti hneď ako budú dostupné. Zašleme ich na váš mail a vy nezmeškáte tú vašu!

Viac informácií